Centrum Doorn op de schop?

14 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Vooral het gebied rond de huidige plek van Albert Heijn is toe aan een grondige aanpak. In de huidige plannen zou de supermarkt verplaatst gaan worden naar de voorkant van het parkeerterrein, met de ‘rug’ tegen de oude panden van Torbijn aan. Deze drie panden zijn sinds vorig jaar eigendom van Heuvelrug Wonen en zullen grondig verbouwd gaan worden. Daarbij zou het authentieke karakter gehandhaafd blijven.

Haalbaarheids-onderzoek afwachten DOORN - De gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor een haalbaarheidsonderzoek. Er moet gekeken worden naar de plannen voor de ontwikkeling van een plan van aanpak in het centrum van Doorn.

door Rob Verbraak

Jeugdhonk

In de plannen wordt ook gekeken naar een verbinding Kampweg Dorpsstraat. Die zou moeten komen op of naast de plek waar nu het jeugdhonk Fort Doorn is gevestigd. Het jeugdhonk is daar nu tijdelijk gevestigd en zou een plaats krijgen in het nieuwe gemeentekantoor. Deze verbinding, in de plannen Torensteeg genoemd, zou ervoor moeten zorgen dat er een doorkijk komt vanuit de Kampweg naar de kerkspits van de Martinuskerk en het Cultuurhuis.

Ondergronds parkeren

Op de plek van de supermarkt zou een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd worden die plaats moet bieden aan 220 auto’s. Dat is niet alleen voor het winkelend publiek. Ook voor een aantal gemeenteambtenaren die geen parkeerplek hebben bij het nieuw te bouwen gemeentekantoor naast het Cultuurhuis. Verder zou er op het terrein een winkelgebied moeten komen wat volledig autovrij is, met een aantal appartementen boven de nieuw te bouwen winkels en en aantal appartementsgebouwen.

Dit hele plan valt of staat, naast de financiele haalbaarheid, of er voldoende steun is van de plaatselijke politiek en de huidige winkeliers.

,,Elke verbetering rond dit centrum is van harte welkom. Over de verdere uitvoering ligt tegen die tijd de uiteindelijke beslissing bij Ahold Vastgoed”, vertelt Gijs Aartsen, supermarktmanager van de Albert Heijnvestiging.

,,Als VVD staan wij in eerste instantie niet afwijzend tegenover deze plannen. De drie panden aan de Dorpsstraat die eigendom van Heuvelrug Wonen zijn, moeten absoluut hun authentieke voorgevels behouden. Eventueel zou het bespreekbaar kunnen zijn om het pand waar nu het jeugdhonk in gevestigd is af te breken en de nieuwe verbinding tussen de Dorpsstraat en de Kampweg wat breder als voetgangersdoorgang te maken. Ook wat betreft de hoogte van de nieuw te bouwen appartementen hebben we duidelijke eisen. Geen hoogbouw maar maximaal drie lagen, waarbij ook rekening moet worden gehouden met de bestaande bouw. Met dit nieuwe plan ontstaat er een verbinding tussen het huidige winkelbestand en het nieuw te realiseren winkelbestand. Als alle plannen daadwerkelijk doorgaan dan zou Doorn een nieuw centrum hebben ergens rond 2014. Maar daar gaat dan wel een bouwput van jaren aan vooraf”, aldus Peter van der Zee van de VVD.

advertentie
advertentie