Martinus van Doorn?

7 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Enige jaren geleden verscheen er namelijk een aardig boekje over deze kerk. ‘De Maartenskerk, Eeuwenoude Ontmoetingsplaats in het hart van Doorn’ is de titel. De inhoud biedt 32 pagina’s met wetenswaardigheden over de Maartenkerk en meteen al op de eerste pagina staat de verklaring van de naam. ‘….Vanaf 1126 behoort de kerk van Doorn aan het kapittel van de Utrechtse Dom. Dit verklaart de naam van onze kerk. Immers, de beschermheilige van Utrecht was Sint Maarten, de in 397 overleden bisschop van Tours’.

‘Waar komt de naam Maartenskerk in Doorn toch vandaan’ vroeg een lezer zich af. Het antwoord op die vraag leent zich uitstekend voor deze column.

Van soldaat tot bisschop

St. Maarten, ofwel Martinus werd in 316 geboren in Hongarije. Hij was een zoon van een Romeinse ambtenaar en op zijn 15de jaar nam Martinus dienst in het Romeinse leger. Hij werd uitgezonden naar Gallië (Frankrijk) en uit de tijd van zijn verblijf daar stamt het alom bekende verhaal van de naakte bedelaar. Die laatste vroeg aan Martinus, in Christus naam, om een aalmoes. Martinus scheurde zijn mantel in tweeën en schonk de halve mantel aan de bedelaar. Het verhaal gaat, dat later Christus zelf aan Martinus verscheen, gekleed in zijn halve mantel.

Martinus verliet het leger, werd priester en bracht het in 371 tot bisschop van Tours. Ieder jaar op 11 november gedenken wij deze Martinus als ‘Sint Maarten’ en gaan groepjes kinderen ‘bedelend’ langs de deuren. In ons land is Sint Maarten o.a. beschermheilige van Utrecht en Groningen (de Martinustoren) en dus ook - vanwege dat kapittel van de Domkerk - naamdrager van de kerk in Doorn.

Het alleraardigste boekje over ‘zijn’ kerk is helaas alleen nog antiquarisch verkrijgbaar. Wellicht is een herdruk een goed idee?

De auteur is J.D.Meijer en de uitgever is de Ned. Hervormde Gemeente te Doorn.

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie