Van Malsen ‘Thema had rood kunnen zijn’

7 mei 2009 om 00:00 Nieuws

,,Wat in mij leeft, komt op het doek”, vertelt Thea van Malsen. ,,Ik ben ooit begonnen met natekenen en schetsen, maar na verloop van tijd boeide dat niet meer en ging ik abstraheren. Het ‘mooie’ loslaten en gaan voor het expressionisme. Ik kom rustig over, maar van binnen is dat niet altijd zo, dat uiten is voor mij belangrijk bij schilderen. Daarnaast de verwondering over wat er gebeurt op het doek. Bij het werken aan een schilderij neem ik tussendoor regelmatig afstand en dan vormt de afbeelding zich steeds verder.”

MAARN - De warme kleuren rood, paars en een vleugje oranje spatten van de wanden in De Twee Marken. Thea van Malsen exposeert tot 12 juni haar schilderijen. Daarnaast zijn de vitrines overbevolkt met olifanten in velerlei uitvoeringen, de verzameling van Aty van Loon.

door Monique José Timmermans

,,Wat hier hangt is een willekeurige selectie van mijn werk door de jaren heen. Ik herken de woelige periodes of tijden waarin ik meer in balans was,’’ zegt van Malsen.

Van Malsen gebruikt diverse materialen, de gemengde techniek en richt zich naast het zelf schilderen ook op lesgeven als docent beeldende vorming in het MBO, trainster in de welzijnssector en schilderles in haar eigen atelier. ,,In september start ik met de masteropleiding kunsteducatie om nog meer die richting op te gaan. Het is leuk om mensen op het pad van schilderen te zetten.”

Olifanten

Gedurende 30-35 jaar heeft Aty van Loon olifanten verzameld. Een hobby die na de geboorte van de jongste op een laag pitje kwam te staan. ,,Ik had de kamer nodig waar de verzameling stond, dus verdween veel in dozen.”

Nu komt alles weer te voorschijn. ,,Heel veel staan er hier uitgestald, maar nog niet eens de hele verzameling. Er zitten een paar echt oude stukken tussen. Van olifanten die nog bij mijn ouders stonden - zo is het ook begonnen, dan had ik in ieder geval al wat - tot olifanten uit het buitenland of gekocht op rommelmarkten.”

,,Het is meer de emotionele waarde dan de waarde in geld die voor mij belangrijk is. Van wat hier staat vind ik het Aziatische kinderspeelgoed, de olifantjes met wielen en het kleintje dat bij een geboortekaartje hoorde het leukst.”

advertentie
advertentie