Stilte voor vrijheid en identiteit

7 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Voordat iedereen zich verzamelde rondom het oude gemeentehuis van Leersum werd een klein stukje verderop de eerste krans gelegd bij het monument bij de Leersumse begraafplaats. Vanaf de begraafplaats trok iedereen in een stille tocht richting het gemeentekantoor aan de Rijksstraatweg. Onder speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde muziek van EMM kwam de groep daar aan.

Kranslegging, toespraken en stilte op 4 mei LEERSUM - Net als in alle andere dorpskernen werden de gevallenen maandagavond ook in Leersum herdacht. Wethouder Clemens van den Burg sprak de aanwezigen toe. Het thema was: ‘Vrijheid en identiteit’. Van der Burg sprak over de onlosmakelijke verbondenheid tussen deze twee termen. ,,Goed om er samen bij stil te staan.”

door Paul Nolens

Voorafgaand aan de toespraak van de wethouder werden er twee kransen gelegd bij het monument aan de Rijksstraatweg, voor het gemeentekantoor van Leersum. Ook veel aanwezigen lieten bloemen ter nagedachtenis aan de gevallen achter.

Daarna was het de beurt aan twee leerlingen van de Leersumse basisschool De Schakel om een gedicht voor te dragen. Noëlle en Janneke kozen ervoor om het gedicht ‘Vrijheid’ van Marion Blom voor te dragen. De twee basisscholieren lazen, onder het toeziend oog van ruim 100 aanwezigen, om en om een zin voor van het gedicht.

‘Vrijheid prachtig woord’

Daarna was het de beurt aan wethouder Clemens van der Burg. Hij legde in zijn toespraak de nadruk op het thema van dit jaar: ‘Vrijheid en identiteit. ,,We staan vandaag niet alleen stil bij de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog maar ook bij iedereen die zich op dit moment inzet voor de vrijheid van anderen”, aldus Van den Burg. Hij vervolgt: ,,Vrijheid is een prachtig woord met een onbetaalbare betekenis. Voor ons is het zo vanzelfsprekend maar voor sommigen is het nog altijd een droom. In de Tweede Wereldoorlog hebben we kunnen zien hoe extreme ideeën de vrijheid van mensen kan aantasten.” De wethouder over het thema van dit jaar:,,Identiteit is onlosmakelijk met vrijheid verbonden maar staan ook op gespannen voet met elkaar. Het is belangrijk dat we de persoonlijke vrijheid van iedereen nu benadrukken. Verschil in identiteit is nodig om elkaar te versterken.”

De Rijksstraatweg werd gedeeltelijk afgesloten om de twee minuten stilte om 20.00 uur ook echt een moment van stilte te laten zijn. Tijdens het spelen van het Wilhelmus raasde er echter alweer een lijnbus over de Rijksstraatweg. Na het officiële gedeelte was er voor de aanwezigen de mogelijkheid om nog even een kop koffie te drinken in het gemeentekantoor. Van den Burg vindt het van grote waarde dat er samen met anderen wordt stilgestaan bij de gevallenen en de vrijheid waarin we leven. ,,Het is niet zo dat ik er iedere dag bij stil sta. Een dag als deze benadrukt dit grote goed nog eens.”

u Meer foto’s van de dodenherdenking op pagina 23.

advertentie
advertentie