St. Andreas te boek

1 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Daar deze ‘Boekenkast’ een te beperkte ruimte is om dit omvangrijke werk echt goed te bespreken, moet ik mij beperken tot een globaal overzicht van hoofdstukken en een summiere vermelding van enkele inhoudelijke zaken. De indeling van de hoofdstukken start bij de vroege middeleeuwen en beslaat de periode tot 2002. Alle hoofdstukken zijn ruim voorzien van zwart/wit illustraties en de bekende ‘rouwborden’ zijn gelukkig in kleur opgenomen in een speciaal katern. In feite fungeerden deze fraai beschilderde borden als grafmonumenten van de familie Van Reede.

‘De kerk van het Heylig Cruys en Sint Andreas’ is werkelijk een schitterend boek/document over de Andrieskerk in Amerongen. De auteur, Piet Tuik, heeft op wetenschappelijke wijze ‘zijn’ kerk in bijna 400 pagina’s geportretteerd. De ondertitel - Duizend jaar geschiedenis van de Andrieskerk in Amerongen - wordt alleszins waar gemaakt in de inhoud.

Kerstening

Tuik’s boek bevat tevens een degelijke geschiedenisles over de vroege bewoners op de Utrechtse Heuvelrug. In het eerste hoofdstuk, ‘De vroege middeleeuwen’ bespreekt hij in feite de ontstaansgeschiedenis van de kerken in Utrecht en het Nedersticht. Bewoning van de heuvelrug is al bekend omstreeks 300 voor Christus en de pogingen tot kerstening van de heidenen dateren van later datum. Voor wie niet erg thuis is in de materie bevatten de eerste hoofdstukken veel namen, jaartallen en topografische aanduidingen. Maar, bij herlezing met de kaart erbij wordt het boek steeds boeiender en rijst de twijfel over de diverse theorieën omtrent de oudste kerk op de heuvelrug. Dat de Andrieskerk door de eeuwen heen naast haar religieuze ook een belangrijke sociale functie heeft weten te behouden, blijkt overduidelijk uit de hoofdstukken kerkgeschiedenis uit onze tijd. Ook de bijlagen zijn nuttig en maken het boek makkelijk toegankelijk.

Te koop: 19,90 -- p.tuik@tele2.nl

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie