‘Boek als complete bevrijding’

1 mei 2009 om 00:00 Nieuws

De aanleiding voor het schrijven van zijn verhaal is kraakhelder: ,,Ik wil na 80 jaar van de druk af die ik vanuit de maatschappij altijd heb gevoeld.” Druk die ontstaan is door de politieke keuze van zijn ouders. In 1940 kozen vader en moeder Giesekam voor de NSB. ,,Mijn ouders kozen voor de NSB in tijden van diepe armoede. In Duitsland leek alles beter te gaan, zo is de keuze van mijn ouders te verklaren”, aldus Giesekam.

Indrukwekkend levensverhaal NSB-kind DOORN - Een verkeerde keuze van zijn ouders in de Tweede Wereldoorlog bezorgde Jan Giesekam een levenslang schuldgevoel. De Doornaar bracht vorige week zijn autobiografie uit: Oorzaak en Gevolg, ‘het levensverhaal van een crisiskind’. ,,Het boek is een bevrijding voor mij”, aldus, de inmiddels 80-jarige, Giesekam.

door Paul Nolens

Een keuze die het leven van zoon Jan tot op de dag van vandaag heeft beïnvloed. Giesekam: ,,Het is mijn hele leven van grote invloed geweest. Als ik bijvoorbeeld ging solliciteren viel ik ‘door de mand’ omdat ik een kind van NSB’ers ben. Zo is er regelmatig een mooie baan aan mijn neus voorbij gegaan.”

Het heeft lang geduurd voordat Giesekam überhaupt sprak over zijn verleden, of beter gezegd: het verleden van zijn ouders. ,,Toen 15 jaar geleden mijn eerste vrouw overleed ben ik op zoek gegaan naar lotgenoten. Zo kwam ik terecht bij Stichting Herkenning. Herkenning voldeed niet aan mijn gevoelens, ik zocht de dialoog. Die heb ik uiteindelijk bij Stichting Kombi gevonden. Daar ben ik nog steeds actief bij betrokken. Ik heb het altijd als heel prettig ervaren om samen met lotgenoten te praten over mijn verleden. Ik wilde graag de dialoog aangaan met de andere kant. Dus ook met Joodse slachtoffers van de oorlog. Dit heeft mij erg geholpen.”

Tot halverwege de jaren ‘90 heeft Giesekam het verleden, stilzwijgend, als een zware last met hem meegezeuld. Veel oorlogskinderen werden volgens de 80-jarige Doornaar gestraft voor fouten die hun ouders hebben gemaakt. De maatschappelijke kritiek en het onbegrip is volgens Giesekam meedogenloos. Praten deed hij er niet over. ,,Ik ben een bijzonder gevoelig mens. Ik werd angstig, voelde schuld. Door de jaren heen ben ik dichtgeklapt. Als dat eenmaal gebeurt dan is het niet makkelijk om je open te stellen. Daarom is dit boek een bevrijding. Bij Stichting Kombi kom ik nog steeds mensen tegen die er niet over kunnen praten. Ik heb het tegen Joodse oud-collega’s ook nooit verteld. Maar van hen kreeg ik vorige week bij mijn boekpresentatie gelukkig zeer positieve en begripvolle reacties.”

Het boek vervult een langgekoesterde wens van Giesekam. Met zijn boek wil hij niet alleen afrekenen met het verleden, het is volgens hem ook een waarschuwing voor de toekomst. Giesekam: ,,De politiek moet zich bewust zijn van het feit dat jongeren makkelijker te beïnvloeden zijn. Ook nu beleven we een crisis, al gaat iedere vergelijking met de crisis in de jaren ‘30 volledig mank. Toch moeten we ervoor waken dat er geen grote tegenstellingen ontstaan in de maatschappij. We moeten ons niet laten leiden door verkeerde gevoelens die door de politiek ontstaan.”

u Het boek Oorzaak & Gevolg ‘het levensverhaal van een crisiskind’ is verkrijgbaar bij Binkhorst & Van Wijnen in Doorn en bij boekhandel Ribberink in Maarn. In Driebergen is het boek te koop bij boekhandel Jacques Baas. Kosten: €15,95.

advertentie
advertentie