Volleybalcompetitie zit erop

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

Volleer-Enervo (heren)

Dames Enervo en heren Volleer handhaven zich HEUVELRUG - Een spannender finale van de volleybalcompetitie was voor Enervo en Volleer niet denkbaar. De beide verenigingen stonden in De Binder tegenover elkaar. De heren van Enervo en de dames van Volleer hadden het lot in handen van hun tegenstanders, die het spelen van degradatiewedstrijden wilden ontlopen. Er werd niets cadeau gedaan, maar het resultaat was dat de plaats in de eerste klasse voor beide ploegen werd zeker gesteld. VC Heuvelrug en de zitvolleyballers sloten af met een 1-3 nederlaag tegen respectievelijk Tovo 2 en Holyoke.

Een streekderby met verschillende belangen. Volleer had de punten nodig om degradatiewedstrijden te ontlopen, Enervo wilde de derde plaats zeker stellen. Volleer startte voortvarend, maar al snel had Enervo het juiste ritme te pakken. Zo werd de eerste set een spannende, die tot 20-20 gelijk opging. Enervo was blokkerend iets beter dan Volleer en dat gaf uiteindelijk in deze set de doorslag: 21-25. Enervo voerde de servicedruk op en nam in de tweede set een royale voorsprong van 2-11. Toen besefte Volleer dat er meer vechtlust in de strijd moest worden geworpen. Dat gebeurde en het gat werd kleiner gemaakt. Bij 12-14 leek de aansluiting er weer te zijn, maar Enervo liet Volleer niet nog dichterbij komen en bepaalde de setstand uiteindelijk op 20-25. Omdat er nog meer confrontaties Volleer-Enervo op het programma stonden, was er voor beide ploegen veel steun op de tribune en in deze sportieve sfeer werd de derde set een ware slijtageslag. Volleer poetste tweemaal een achterstand weg en had zelfs bij 24-22 uitzicht op de zo fel begeerde setwinst. Het blok van Enervo was opnieuw sterk genoeg om dat te voorkomen en met 24-26 stond Volleer nog steeds met lege handen. Bij 10-10 in de vierde set was de energie van Volleer aan het einde. Enervo won alle rally’s en Volleer moest een 15-25 setverlies toestaan. Enervo had zijn sportieve plicht gedaan en het wachten was op de uitslag van Bourgondië tegen Vives 2. Toen die bekend werd (3-1) was Volleer ondanks de 0-4 verzekerd van prolongatie van het verblijf in de eerste klas en moet Vives degradatiewedstrijden spelen.

Volleer-Enervo (dames)

Bij de dames waren de rollen omgedraaid. Enervo wist dat het tenminste één set moest winnen om in de eerste klas te blijven. Ook hier wilde Volleer niets cadeau doen. Coach Hans van Dijk: ,,Ze moeten het zelf verdienen.’’ Enervo pakte vanaf het begin het initiatief, maar verder dan drie punten liet Volleer het niet komen. De servicedruk van Volleer werd aan het einde van de set opgevoerd en onder die druk bezweek Enervo, de set ging met 25-23 naar Volleer. Volleer had het juiste ritme gevonden en kwam in de tweede set (25-21) niet in gevaar. Bij Enervo werd de druk steeds groter, want de zo felbegeerde setwinst bleef maar uit. Bij Volleer werd Olga de Klein op het midden gezet, een haar volkomen vreemde positie. Enervo wist dat niet uit te buiten en ook al was er opnieuw even een kleine voorsprong, Volleer trok toch met 25-23 aan het langste eind.

Het moest dan maar in de vierde set gebeuren. In deze set stond Elsbeth Ammerlaan middenvoor en opnieuw leek dat niet tot winst voor Enervo te leiden. Toen echter boorde Enervo de laatste reserves aan. Een service-ace en een goed blok bracht 21-23 op het scorebord. Volleer wilde niet verliezen, maar kon Enervo niet van 22-25 setwinst afhouden. Het dol was bereikt, en ook hier werd het ‘voorrecht’ om degradatiewedstrijden te spelen aan Vives 2 ‘gegund’. Volleer debuteerde door deze winst met een derde plaats in de eerste klas. Een geweldige prestatie, die als het aan de dames ligt, volgend seizoen wordt verbeterd met een kampioenschap.

Zitvolleybal

Er stond niets meer op het spel, beide ploegen zijn verzekerd van deelname aan de final-four om het Kampieonschap van Nederland op 16 mei in De Binder. Maar de wedstrijden tussen Volleer en Holyoke hebben altijd iets extra’s. Met de zieke aanvoerder Joze Banfi op de bank zaten er twee gelijkwaardige ploegen tegenover elkaar in het veld. Merijn Bruijne speelde een sterke wedstrijd en tot 17-18 was er volstrekt evenwicht. Holyoke bracht 19-24 op het scorebord, maar Martin Bluijs serveerde naar 23-24. Met een gelukje pakte Holyoke de set toch nog: 23-25. Hoewel de setstanden anders doen vermoeden, was er ook in de volgende sets veel spanning. Maar steeds waren de Limburgers als eerste aan de 25. De tweede set werd 20-25 en de derde werd 18-25. Volleer wilde perse de vierde set winnen en schroefde het tempo op. Holyoke, wisselde zijn lange spelers in, maar dat had geen effect: Volleer won de vierde set met 25-20. In de halve finale van de final-four zullen beide ploegen elkaar opnieuw bestrijden, nu met als inzet een plaats in de finale.

VC Heuvelrug

Zonder zijn aanvoerder Hans Bouman ontving VC Heuvelrug in de laatste competitiewedstrijd het sterke Tovo 2. Onbevangen spelend kende VCH een sterk begin. Stephan Wendling: ,,Hoewel Hans Bouman een belangrijke speler voor ons is, werd hij niet echt gemist en konden we de eerste set dicteren.’’ Met een degelijke 25-18 werd Tovo aan de kant gezet. Daarna liep het allemaal wat minder met de Amerongers. ,,Tovo kon de wedstrijd naar zijn hand zetten. We hebben van alles geprobeerd met wissels en time-outs, maar het had niet het gewenste effect. We bleven weliswaar redelijk in het spoor van Tovo, maar kregen geen kansen meer om nog een set te winnen en zo een puntendeling te bereiken.’’ Via 20-25, 23-25 en 19-25 sloot VCH de competitie af. Toch kan VCH op een goede tweede competitiehelft terugkijken. Vanaf de laatste plaats is de ploeg aan de hand van trainer/coach Peter Wendling in de veilige middenmoot geëindigd.

advertentie
advertentie