Deelnemers Galm voelen zich geschoffeerd

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

Gert van Barneveld vertelt, in het bijzijn van 10 andere ‘Galm’ers’, verbaasd te zijn. ,,Wij zijn met een groep vrouwen en mannen vier jaar geleden begonnen. Onder leiding van Teunie Emmons komen we iedere donderdagavond bij elkaar om te sporten. De bedoeling van het Galm-project was in eerste instantie dat wij enthousiast gemaakt werden voor diverse sporten om vervolgens lid te worden van een sportvereniging. Wij zijn met de hele groep lid geworden van Unitas, de gymnastiekvereniging uit Doorn. Maar het is niet zo dat wij alleen maar gymmen. We hebben van de gemeente allerlei sportmateriaal gekregen.”

DOORN - Het Groninger Actief Leefmodel, Galm, werd in 2005 op de Heuvelrug geïntroduceerd. Een initiatief, bedoeld om 55 +ers sportief en actief te houden. In verschillende plaatsen begonnen groepjes via Galm te sporten. Ook in Doorn. Een groep van inmiddels 25 Doornaars werkt zich wekelijks een uurtje in het zweet. Hun vaste sportplek in sporthal Steinheim zijn ze inmiddels kwijt. In september stond de groep ineens voor een gesloten deur .

door Paul Nolens

Tot afgelopen zomer had de enthousiaste groep 55+’ers niets te klagen. Jaarlijks kregen ze een uur per week de beschikking over 1/3 van de zaal in sporthal Steinheim. Afgelopen september was dat ineens voorbij. Van Barneveld: ,,Wij stonden ineens voor een dichte sporthal. Zonder enig bericht te hebben ontvangen konden we niet meer terecht in ‘ons’ deel van de sporthal. Wij zijn vervolgens naar de gemeente gestapt om opheldering te vragen. Toen bleek dat de badmintonvereniging dat deel van de sporthal toegewezen heeft gekregen.” Na een aantal weken werd vanuit de gemeente een aantal alternatieven aangeboden. Van Barneveld: ,,We moesten ons maar gaan vermaken op de bowlingbaan of een stuk gaan wandelen. En de alternatieven waren eigenlijk geen alternatieven. Er werd ons zaalruimte geboden op tijdstippen dat niemand kon. Of we konden terecht in Maarn. Uiteindelijk moesten we maar akkoord gaan met de gymzaal van het Revius. Een ruimte waar eigenlijk maximaal 15 mensen kunnen sporten en dus niet geschikt is voor onze groep.” Het gevolg van de verhuizing naar het Revius van de Galmgroep is dat het aantal absenties toeneemt. Bovendien stuit de groep op heel wat praktische problemen. Van Barneveld is bang dat het sportgroepje binnenkort ter ziele gaat. ,,Iedere week moet iemand de sleutel van de gymzaal ophalen aan de andere kant van het dorp. Bovendien staan al onze materialen, beschikbaar gesteld door de gemeente, in sporthal Steinheim. De gemeente is erg ‘genereus’ geweest door een container beschikbaar te stellen voor onze materialen. Een container die in de volksmond gewoon een kliko wordt genoemd. Er past amper iets in. De groep sportievelingen voelt zich geschoffeerd door de gemeente. Uit alle kelen van de elf aanwezigen klinkt hetzelfde geluid: ,,Wij willen terug naar de oude situatie. Wij betalen ook gewoon contributie. Zo gaat de gemeente dus om met 55+’ers.”

Reageer op nieuwsbladdekaap.nl :

advertentie
advertentie