Vijf of negen dorpen ?

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

Voorin staat de provinciekaart met een overzicht waar de besproken gemeenten precies liggen. Vóór iedere nieuwe gemeente herhaalt zich die kaart met een locatieaanduiding. Waar het ons natuurlijk om gaat in dit boekje is de eigen gemeente, die zowaar onder de nieuwe naam staat. Maar liefst negen dorpen worden genoemd; Darthuizen, Maarsbergen, Overberg en Valkenheide krijgen een eigen, volwaardige plek!

‘157 x Utrecht, Van Abcoude tot Zijderveld’ is een leuk boekje in een handzaam formaat. Er zijn 29 gemeenten besproken in het boek en waar die ‘157 x’ nu op slaat is niet direct duidelijk. Waarschijnlijk bieden die 29 gemeenten samen 157 attracties.

Onbekende gehuchten

Onder Valkenheide worden ook nog de plekken Beerschoten, Breedeveen, Haagje en Haspel opgesomd. Uit de tekst blijkt dat met Beerschoten het buurtschap bij Driebergen bedoeld wordt: ‘iets ten noordwesten van Driebergen-Ruisenburg’ meldt het boekje. Deze verschrijving is helaas niet de enige slordigheid waar men op stuit. Er zijn duidelijk nieuwe, niet eerder gepubliceerde foto’s gebruikt. Mooie, idyllische kiekjes van o.a. de oude pomp van Amerongen, de duiventoren bij Huis Doorn, de St. Petrus Banden kerk in Driebergen en zelfs de charme van het voormalige Raadhuis van Maarn komt tot uitdrukking. Wie de verrassende fotografie leverde staat er niet in. Wel staat er een voorwoord in van de commissaris van de Koningin in Utrecht, R.C. Robbertsen, en dat is op zichzelf bijzonder aangezien hij de Utrechtse Heuvelrug eigenlijk vergeet. ‘....Onze provincie kent maar liefst vijf nationale landschappen: het Groene Hart, Arkeheem-Eemland, het Rivierenland, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam’. Maar waar is nu de Utrechtse Heuvelrug? Of is dat een ‘Nationaal Park’ en geen ‘Nationaal Landschap’? Wie het weet mag het zeggen, maar hoeft daar dit boekje eigenlijk niet voor te kopen. Uitg. Omniboek, Kampen.

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie