‘Omnivereniging is de toekomst’

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

Met ‘spannende tijd’ doelt Verbart op het invoeren van de gemeentelijke sportnota, waarbij er meer verantwoordelijkheden bij de verenigingen zelf komen te liggen. En dat vergt creativiteit. Afgelopen zomer werd de gemeentelijke sportnota Sport in Beeld gepresenteerd. De gemeente wil meer een rol op de achtergrond en de sportclubs moeten zelf het hoofd boven water houden. Verbart: ,,De sportclubs worden zoveel mogelijk geprivatiseerd. Dat zal betekenen dat wij op een creatieve manier aan geld moeten komen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan een buitenschoolse opvang in de accommodatie. Hiermee kunnen we extra inkomsten genereren. Nadeel hiervan is wel dat het sportcomplex buiten het dorp ligt. Geen ideale situatie voor kinderopvang.” De Allemanswaard kan volgens Verbart ook nog een belangrijke rol spelen. ,,Dat plan ligt nu min of meer op z’n gat. De bedoeling is om er een grote sporthal neer te zetten. Maar misschien is het een beter idee dat er een kleine gymzaal wordt gerealiseerd voor basisscholen, en dat er een sporthal wordt gebouwd op het sportpark waar alle verenigingen moeten komen. Voor een relatief kleine vereniging is het misschien de enige redding. Als er een sporthal bij het sportpark wordt gebouwd kan dit gecombineerd worden met het huidige sportcomplex. “

Voorzitter DVSA over Amerongse sportclubs AMERONGEN - ,,Er komt een spannende tijd aan voor de Amerongse sportverenigingen.” Dit zegt Ad Verbart, voorzitter van voetbalvereniging DVSA en vertegenwoordiger van de Amerongse sportvereniginingen in Heuvelrug Sport Initiatief, het adviesorgaan van de gemeente.

door Paul Nolens

Obstakel

Het grootste obstakel ziet de Amerongse voorzitter in het werven en behouden van vrijwilligers voor de sportverenigingen. ,,Nu er meer zelfwerkzaamheid wordt verwacht van de sportclubs moeten er ook meer vrijwilligers zijn om alles bijvoorbeeld te onderhouden. Helaas neemt het aantal vrijwilligers af. Ik denk dat dit een groot knelpunt wordt in de toekomst.”

Een ding is in de toekomst volgens Verbart onvermijdelijk: een omnivereniging. ,,Als de verenigingen ook in de toekomst gezond willen blijven zullen er krachten gebundeld moeten worden. Een omnivereniging is voor alle verenigingen uiteindelijk de beste oplossing. Zo kunnen we veel zaken combineren en dat scheelt op het financiële vlak natuurlijk aanzienlijk. Sentimenten spelen wel een grote rol. Men wil graag zijn of haar eigen club behouden. Als we het goed uitleggen aan de leden denk ik dat het er zeker van gaat komen. We moeten iets bieden dat beter is dan de huidige situatie.

Over een termijn durf ik me nog niet uit te laten. Sinds vorig jaar hebben we met de verenigingen onderling al regelmatig contact gehad, dat is al een begin van samenwerking.”

Een spannende tijd dus voor de verenigingen en ook voor de club van Ad Verbart, DVSA. ,,We moeten vooral zorgen dat er meer mensen naar het prachtige sportpark aan de Burgwal komen. Vervolgens moeten we er alles aan doen om die mensen ook daar te houden.”

advertentie
advertentie