Onbekende Prins van Oranje

16 april 2009 om 00:00 Nieuws

Alle items die hierin een rol spelen zijn gemerkt met een oranje lintje en de ‘lintjesregen’ start al in de 17de eeuw met een voornaam huwelijk. In 1646 namelijk, trouwde een kleindochter van onze ‘Vader des Vaderlands’, Willem van Oranje, met Friedrich Wilhelm, keurvorst van Brandenburg en hertog van Pruisen. Door deze verbintenis van de ‘Grote keurvorst’ zoals de bijnaam van Friedrich Wilhelm luidde, en een prinses van Oranje kon de ex-keizer Wilhelm II zich enkele eeuwen later ook ‘prins van Oranje’ noemen.

DOORN - De Oranjes en de Hohenzollerns: twee families die al eeuwenlang aan elkaar verwant zijn. De Duitse keizer in ballingschap, Wilhelm II, benadrukte zijn verwantschap met de Oranjes graag. De conservatoren van het museum Huis Doorn hebben een ‘Oranjerondleiding’ samengesteld langs schilderijen en objecten die direct verband houden met de contacten tussen beide families.

door Nicole van der Schaaf

De redelijk ingewikkelde familiegeschiedenis maakt in de 18de en 19de eeuw melding van nóg enkele huwelijkse verbintenissen tussen beide families. Toen de Duitse keizer in 1918 naar Nederland uitweek was hij aanvankelijk te gast op Kasteel Amerongen voordat hij Huis Doorn kocht. Bij de inrichting van zijn nieuwe - voor zijn doen zeer bescheiden- onderkomen in Doorn, wilde de keizer nadrukkelijk de familiebetrekkingen tussen de Oranjes en de Hohenzollerns tot uitdrukking laten komen. Met behulp van familieportretten, objecten en foto’s -van Willem van Oranje tot die van de jonge prinses Beatrix- illustreerde hij als het ware zijn afstammelingschap van Willem van Oranje.

De oranjelintjes rondleiding door huis Doorn laat een ander, onbekend, beeld van keizer Wilhelm II zien. De keizer wordt weer een gewoon mens van vlees en bloed; met familie waarvan hij de aanwezigheid zeer op prijs telde. Koningin-moeder Emma kwam bij hem op bezoek; prinses Juliana en Bernard kwamen langs met de kleine Beatrix en waren ook op huis Doorn te gast op feesten en partijen. De Oranjerondleiding laat niet alleen een beeld zien van de familierelaties.

Het leven van keizer Wilhelm II speelde zich af tegen de achtergrond van de 1ste Wereldoorlog en de periode daarna. Op zichzelf zijn alle voorwerpen in Huis Doorn illustratief voor een stukje geschiedenis, ook dát maakt de rondleiding interessant.

u De ‘Oranjerondleiding’ tot 1 mei, ook daarna is het mogelijk deze themarondleiding te bespreken. Reserveren ( noodzakelijk):reserveringen@huisdoorn.nl of 0343 421 020.

advertentie
advertentie