Bakens in nieuw jasje

16 april 2009 om 00:00 Nieuws

Besproken worden: het Zwerfsteneneiland, de grafheuvels, de kerktoren van Oud-Leusden, de Kaap in Doorn, de Pyramide van Austerlitz, de Koepel van Stoop, de Tombe van Nellesteijn en het Belgenmonument in Amersfoort. Een fraaie reeks bezienswaardigheden die met dit prettig-formaat-boekje in de hand makkelijk op één middag te bezoeken zijn.

‘Bakens op de Utrechtse Heuvelrug, Stille getuigen van het verleden’ luidt de veelbelovende titel. Vrijwel alle bekende ‘bakens’ staan er in beschreven en dat ‘bekende’ moet heel letterlijk genomen worden. Over de besproken bakens is in de laatste jaren menig boek en/of artikel verschenen; dit boekje is in feite een samenvatting van alle verschenen literatuur over de diverse attracties.

Toch een verrassing

Het begint met het Zwerfsteneneiland in Maarn, geïllustreerd met alom bekende foto’s en een tekst die grotendeels gebaseerd is op recent verschenen boekwerken over De Zanderij in Maarn. Dit is niet negatief bedoeld; het is immers nauwelijks mogelijk met echt nieuwe gegevens te komen over dit onderwerp. Toch geeft de auteur een verrassende wending aan de historie van zwerfstenencollectie. Hij vertelt namelijk dat de wetenschap over de enorme ijsdeken die ooit een groot deel van ons land bedekte, pas 150 jaar oud is. ‘....Hiervoor werd het ontstaan van de verschillende vormen van het aardoppervlak toegeschreven aan de invloed van de zondvloed zoals beschreven staat in het bijbelboek Genesis’. Pas in 1833 bedacht een Engelsman een andere, nieuwe theorie over het natuurgeweld dat ten grondslag ligt aan het ontstaan van de heuvelrug. Deze Engelsman, Lyell, bleef echter in zijn nieuwe verklaring wel trouw aan het verschijnsel ‘zondvloed’. Leuke vondst van de auteur Wim Schipper! leuk aan het boekje zijn ook de ‘groene pagina’s’ met achtergrondinformatie.

Kopen en alle ‘bakens’ gaan bekijken. ISBN 978-90-8788-088-0.

Nicole van der Schaaf.

advertentie
advertentie