Ontsnippering op de Heuvelrug (2)

2 april 2009 om 00:00 Nieuws

DOORN - Geregeld hoor ik in mijn omgeving over waarnemingen van dieren. Over de vos bij het Ludenbos: ‘onze buren aan weerszijden hebben ook kippen, maar alleen die van mij zijn doodgebeten. Had ik ook maar de bovenzijde van de kippenren moeten afrasteren’.

Een tweede vertelt dat ze vaak reeën ziet tijdens de boswandeling met de hond, maar die ene zwarte van vorig jaar niet meer. Ondanks het drukke recreatieve verkeer kunnen de wilde dieren zich goed handhaven in ons Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH). Ongetwijfeld is daar het stelsel van ontsnipperingsmaatregelen mede debet aan.

Boombrug

Op de laatste vergadering van het overlegorgaan NPUH in het Cultuurhuis in Doorn lichtte mevrouw Saskia Kluit, adjunct-directeur van de Natuur en Milieufederatie Utrecht, in haar rol van projectleider Uitvoeringsprogramma Ontsnippering de stand van zaken toe. ,,Al doende maken we vorderingen”, zei ze. De voortgang van een betere toegangsweg tot de oostelijke Poort, het recreatieterrein Kwintelooyen aan de Oude Veense Grintweg in Rhenen is nu in overleg tussen Gemeente Rhenen en de Provincie. Om het verkeer van de ‘Grintweg’ te weren is een rechtstreekse verbinding nodig tussen Kwintelooyen en de parallel lopende Provinciale N233. Kwintelooyen - waar ook een bezoekerscentrum is gepland - is een prachtig gebied om er met kleine kinderen te wandelen en spelen. Meer succes op korte termijn zag mevrouw Kluit voor de locatie landgoed Maarsbergen. Daar steken boommarters over de provinciale weg en is naast een boombrug ook een dassentunnel en een amfibietunnel voorzien. De projectleider voor deze locatie op de N226 is aangesteld.

Over de ietwat noordoostelijker gelegen project Kombos en Scherpenzeelseweg naar Overberg kon gemeld worden dat een adviesbureau momenteel de complexe situatie van wegen aan het onderzoeken is. Er komt daar een ecoduct ter hoogte van de Rumelaer. Het advies behelst mogelijke vermindering van maximumsnelheden, het bundelen van de Haarweg aan de A12 en het vervangen van de Parallelweg door een fietspad alsmede het herstel van de eendenkooi Kombos en de loop van Heigraaf. Realisatie is eveneens afhankelijk van beslissingen rond het gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan.

Zodra het wild vanuit Rumelaer naar het zuiden via het Leersumse Veld verder trekt zal het in het Darthuizergebied op een aantal gemeentelijke wegen in oost-westrichting stuiten. Voor dat gebied kondigde mevrouw Kluit aan dat er een nieuw plan komt. De Darthuizer kwekerij gaat daar namelijk verdwijnen, maar de vraag is nog : waar naar toe? In 2009 komt voor dit project nog geen actie. Prioriteiten betreffen nu de eerder beschreven ecoducten over N227 en N226 en Rumelaar. Tenslotte noemde ze de spoedig mogelijke start van de aanleg van een fietspad in de Tangh, het uiterwaardengebied naast de N225 tussen Elst en Rhenen.

Tekst: Kees de Kroon

advertentie
advertentie