De kraai ‘Hallo’ is terug komen vliegen

12 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Manus van Gent

AMERONGEN - In 1987 maakte, de toen 7 jarige, Majlis Schweitzer het vogelboekje ‘ Hallo’. Met hulp van haar vader en moeder. In het Darwinjaar 2009 en bij het boekenweek thema De Literaire ZOO, Tjielp Tjielp, leek het aardig om een herdruk van dit vertederende werk te verzorgen. Om even terug te kijken met de schrijfster naar die tijd en om Amerongen attent te maken op de eigen dierenverhaalster uit het dorp.

Maljis Schweitzer, nu 29 jaar, vertelde over het ontstaan van dit grappige, geïllustreerde boekje Hallo, de kraai.,,Sommige kinderen hadden een tamme kraai, maar die was dan door hun vader uit een nest gehaald. Dit was iets anders. Hallo is gevonden, en zou zeker dood gaan als niet iemand hem grootbracht. Dat was ik, en het was leuk om te doen.”

Schweitzer vervolgt: ,,Ik weet nog hoe hij in de wasbak met water speelde en dat hij later de lepels van de tafel probeerde te pikken, maar die waren nog te zwaar. Mijn ouders hadden een kantoor, met klanten en vergaderingen. Hallo vloog daar rond en probeerde de ballpoints te pakken. Dit soort verhaaltjes noteerde ik in de tuin, binnen schreef ik die in het net op. Met zwarte inkt, maar dat ging vaak verkeerd. Foutjes heb ik vaak opgelost met kleine tekeningetjes.”

Moeder zette de pagina’s in elkaar, en vader Roeland maakte er penseelpentekeningen bij. ,,Alleen, als kleintje, had ik dat niet gekund”, kijkt Sweitzer terug. ,, Alle boekjes zijn toen verkocht, vooral door een stukje in de krant. Ik ben heel blij met de herdruk, temeer omdat ik achterop nu een wens kan verwoorden voor mijn eigen kinderen.”

Tijdens de gehele Boekenweek, De Literaire Zoo, wordt in alle Z.O.U.T. bibliotheken het uitvergrote boek Hallo geëxposeerd. Temidden van alle grote en professionele schrijvers die van dieren houden zoals Van Zomeren, Dekkers en Campert.

De heruitgave van Hallo is voor enkele euro’s bij de bibliotheken te koop, met een biografie van de jonge auteur en uitleg over de ontstaanswijze. Juist nu is een bezoek aan de Heuvelrugbibliotheken de moeite waard: er is een kinderjury wedstrijd, ieder lidmaatschap wordt beloond met het boekenweekgeschenk, een dag vrij reizen per NS en een Boekenbon van 5 Euro. Maar vooral vanwege de prachtige reuze kraai, hoog hangend in De Binder.

advertentie
advertentie