Mandema stopt na 63 jaar als hockeykeeper

12 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Rense Mandema is zelf nuchter over zijn afscheid: ,,Ik stop niet omdat ik het niet meer leuk vind, maar ik wil niet meer elke zondag verplicht naar het hockeyveld. Het wordt tijd voor andere dingen, zo ga ik wat meer golfen.”

MAARN - Een dag na zijn 75ste verjaardag speelde Rense Mandema uit Leersum afgelopen zondag zijn laatste wedstrijd als hockeykeeper bij Mixed Hockeyclub Maarn. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) eerde hem na afloop met een speciale oorkonde voor de langste ononderbroken keeperscarrière in de hockeysport tot op heden.

door Monique José Timmermans

Tweeduizend man

Mandema begon op 12-jarige leeftijd bij hockeyclub Dash in Hoogezand-Sappermeer. ,,Mijn vrienden van de HBS gingen allemaal hockeyen, maar dat kon ik helemaal niet. Natuurlijk wilde ik wel meedoen, dus ging ik in het doel staan. En dat is vervolgens gedurende 63 jaar zo gebleven. In het doel had het team wel een goeie aan mij.”

Uit die tijd heeft Mandema nog een leuke anekdote. ,,De hockeyvereniging lag daar naast de voetbalclub met eromheen een paardenrenbaan. Wij speelden daar onze hockeywedstrijden, die altijd wat eerder startten dan de voetbalwedstrijden. Bij thuiswedstrijden hadden dan 2000 man publiek!”

,,Tot het moment waarop Abe Lenstra het voetbalveld betrad voor zijn wedstrijd.

Hij was een grootheid in die tijd, beter nog dan Johan Cruijf. Al het publiek liep dan dwars over het hockeyveld door onze wedstrijd, nam onze bal mee, richting de voetbal. Daar stonden wij dan. Geen publiek meer over!”

Afscheid

De laatste 35 jaar speelde Mandema wisselend bij de veteranen van Doorn en Maarn en wist tot bij zijn laatste wedstrijd op atletische wijze spectaculaire reddingen in het doel te verrichten. Helaas werd de laatste wedstrijd tegen de veteranen van Maarssen met 3-1 verloren door MHC Maarn.

Het feest was er niet minder om. ,,Na afloop hebben we met 18 man capucijners gegeten bij restaurant Torbijn in Langbroek. Mensen van het huidige team, maar ook nog wat oud-veteranen erbij. heel gezellig.”, besluit Mandema.

advertentie
advertentie