Groot enthousiasme op de judomat

12 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Ongeveer elf kleine meisjes en jongens stonden die woensdagmiddag keurig in een rij opgesteld. De ouders op de tribune zaten vol spanning naar de verrichtingen van hun kroost te kijken. Boersma legde op een speelse manier de eerste beginselen van deze edele vechtsport uit. Zo werden onder andere schouderworpen geoefend, zo ook de bulldozergreep. Af en toe werd er een traantje weggepinkt, maar een echte judoka huilt niet. Het speelse element was ook goed vertegenwoordigd. Boersma: ,,Vijf of zes jaar is een goede leeftijd om met deze sport te beginnen. Deze kinderen zijn spontaan, durven te vallen en zijn zo soepel dat ze zich daarbij meestal geen pijn doen. Belangrijk is ook dat ze leren om te gaan met winnen en verliezen. We gaan altijd uit van het sportieve element. Door het JU-principe, het positief gebruik maken van de kracht van een ander, leer je dat moeilijke situaties bijna nooit bedreigend zijn als je daar aangepast mee omgaat. Door te judoën leer je alles wat er zit tussen vechten en vluchten. De kinderen leren hierdoor op jonge leeftijd al iets van zelfkennis en zelfverdediging. Daar hebben ze de rest van hun leven veel aan.”

LEERSUM - Al geruime tijd worden er in het Sport- en Cultuurcentrum De Binder judolessen aan de jeugd gegeven. Alleen de groep in de leeftijd van vijf en zes jarigen kon nog wel wat leerlingen gebruiken. Judoleraar Herman Boersma besloot dan ook enkele introductielessen te organiseren. Op 4 maart was de eerste.

door Marjan van den Dorpe

De eerste introductieles eindigde met het drakenspel en diegene die op deze middag het beste gepresteerd had werd beloond met een fraaie sticker. Na het uitdelen van het clubblad nam iedereen met een buiging afscheid van elkaar.

De laatste van de drie introductielessen is op 18 maart. Voor meer informatie: 033- 47 292 47 ; e-mail: hermanboersma@hotmail.com of www.judoschool-hermanboersma.nl.

De groep van 5 en 6 jaar begint elke woensdagmiddag om 14.00 uur. Elke les duurt een uur. Na deze groep komen de kinderen van 7-8 , 9- 10 en 11- 12 jaar op de mat. Voor volwassenen is er op dit moment geen groep in Leersum. Zij moeten naar Scherpenzeel om van Boersma les te krijgen. Bij voldoende animo kan in Leersum ook aan hen judoles gegeven worden.

advertentie
advertentie