Emily Marchal in halve finale

5 maart 2009 om 00:00 Nieuws

De eerste ronde werd op de 2989 deelnemende scholen gehouden. Uit precies 80.682 deelnemende kinderen kwamen dus evenzoveel schoolkampioenen. Favoriete schrijvers bij de jeugd zijn Jacques Vriens en Francine Oomen. Opvallend was het feit dat tussen de twaalf finalisten slechts twee jongens zaten. Het was een pittige klus voor de jury bestaande uit Bloemenkoningin Nicole van Dijk, schrijfster Joke Reijders en leerkracht Monique Spelbos.

,,Wedstrijd stimulans om te gaan lezen” LEERSUM – Een volle toneelzaal in Cultureel Centrum De Binder was het decor voor één van de twee regionale finales van de Nationale voorleeswedstrijd 2009. Twaalf schoolkampioenen bonden met elkaar de strijd aan voor een plaatsje in de provinciale finale, die geldt als halve finale voor de titel ‘Nationaal voorleeskampioen’. Emily Marchal van De Regenboog in Wijk bij Duurstede won donderdag 26 februari en mag dus naar Nieuwegein.

door Jan Meijer

,,We letten er vooral op dat de kinderen relaxed zijn. Ze moeten het juiste leestempo aanhouden, niet te gehaast, maar zeker ook niet te traag. Het is belangrijk dat ze de juiste intonatie gebruiken die hoort bij het fragment dat ze voorlezen. Een humoristisch stuk, moet met humor worden gelezen. Als er spanning is, moet dat ook uit gehoord worden,’’vertelde juryvoorzitter Joke Reijnders. ,,Het kan niet anders dan dat dit een stimulans is om te gaan lezen. Het waren allemaal goed, spannende of boeiende fragmenten,’’ was haar compliment aan Helma Bouman die namens de Z.O.U.T. bibliotheken tin de organisatie zat. Toen de uitslag bekend gemaakt werd, was de spanning voelbaar. Met een daverend applaus hoorde Emily Marchal dat ze verder mag oefenen voor de Provinciale finale op 1 april in De Kom in Nieuwegein.

advertentie
advertentie