Veel interesse voor uitvaart

5 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Het doel van deze informatiemarkt was om het taboe wat er nog altijd heerst rondom sterven te doorbreken. Een informatiemarkt zoals deze wordt eigenlijk niet verwacht in een zaal waar normaal gesproken raadsvergaderingen, wijnproeverijen, taxatiedagen en concerten plaatsvinden maar meer in een rouwcentrum. De drie organisatoren van deze markt -uitvaartbegeleider Carla Frankena, vrijwilliger Janine van Dijk van de Stichting Cultuurhuis Doorn en programmamanager Desiree Weyburg van dezelfde stichting- wilden met deze informatiemarkt bezoekers de gelegenheid geven om alle aspecten die met een uitvaart te maken hebben nu eens van dichtbij te kunnen bekijken.

Positieve reacties op infomarkt DOORN - In het Cultuurhuis vond vorige vrijdag een informatiemarkt plaats over alle aspecten die bij het overlijden van een dierbare komen kijken. Negentien standhouders lieten zien wat zij kunnen bijdragen aan een persoonlijke uitvaart.

door Rob Verbraak

Bij de stands zagen de bezoekers aparte kisten, lijkwades, rieten manden waar men in begraven kan worden, baardoeken, bidprentjes, rouwboeketten, rouwdrukwerk, zinken beelden en sieraden om as in te bewaren. Ook werd uitleg gegeven over het maken van een dvd van de uitvaartplechtigheid. Vitras -waar uitleg werd gegeven over terminale thuiszorg- en Hospice de Wingerd uit Amerongen hadden een stand. Een notaris gaf uitleg over wat er komt kijken bij een overlijden zoals het doen van de aangifte successierechten. Pianist Thijmen Vonk zorgde voor stemmige muziek.

De bezoekers lieten zich uitgebreid voorlichten door de aanwezige standhouders over alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om een uitvaart een nog persoonlijker karakter te kunnen geven. Vooral het opbaren en begraven worden in een lijkwade was als mogelijkheid voor vele bezoekers een onbekend fenomeen, men wist vaak niet dat deze manier van opbaren en begraven niet alleen in Aziatische landen gebruikelijk is, maar inmiddels ook in Nederland wettelijk geoorloofd is.

Opvallend was dat een groot aantal van de ruim honderd bezoekers niet uit Doorn kwam maar uit de andere kernen. Er waren zelfs bezoekers uit Veenendaal en Zeist op deze informatiemarkt af gekomen. De reacties van de meesten waren positief over dit initiatief. ,,Een mooie gelegenheid om nu eens met eigen ogen te zien wat er allemaal komt kijken en wat tegenwoordig allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Ik ben hier weleens geweest voor een concert maar een informatiemarkt zoals deze had ik hier nooit verwacht. Een prima initiatief”, aldus een van de bezoekers. De organisatie was na afloop uitermate tevreden over de markt. ,,Het aantal bezoekers is boven verwachting, en ook van de diverse standhouders hebben we alleen positieve reacties gekregen. We hopen dat we met deze informatiemarkt het taboe rondom sterven hebben doorbroken”, besluit Van Dijk.

advertentie
advertentie