Bartiméus in gelijk gesteld

26 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Volgens de rechter is een zorgovereenkomst als deze niet opzegbaar, tenzij er gewichtige redenen voor de opzegging bestaan. Die gewichtige redenen waren in dit geval aanwezig. Vast staat dat de vertrouwensrelatie tussen Bartiméus en de ouders als gevolg van ernstige meningsverschillen over de door Bartiméus aan hun dochter te verlenen zorg en aandacht heftig is verstoord. ,,Gezien de duur van het conflict en de herhaalde pogingen om tot een oplossing te komen, die telkens niet tot resultaat hebben geleid, ligt herstel van die (vertrouwens)relatie niet in de lijn der verwachting, althans is (een begin van) herstel geenszins in zicht.’’ Volgens de rechter heeft Bartiméus bovendien voldoende zorgvuldig gehandeld in aanloop naar de opzegging.

Zorgcontract Nathalie legitiem opgezegd DOORN/MAARN - Zorginstelling Bartiméus mocht de zorgovereenkomst met betrekking tot de meervoudige gehandicapte Nathalie den Ouden uit Maarn opzeggen. Dat heeft de rechter vrijdag in een kort geding bepaald. De zorginstelling had al jarenlang een conflict met de ouders van Nathalie over de te verlenen medische zorg aan hun dochter.

door Paul Nolens

De ouders van, de inmiddels 40-jarige, Nathalie beraden zich samen met hun advocaat over een eventuele bodemprocedure. Vader Rien den Ouden wil graag evalueren hoe deze uitspraak tot stand is gekomen. Tot die tijd wil hij niet in details treden over het geschil. ,,Het is moeilijk om dat niet te doen, maar zolang wij nog stappen overwegen kunnen wij niet in details treden.”

Lastige ouders

Toch kan de vader van Nathalie wel enige toelichting geven: ,,Overal wordt het beeld geschapen van ‘lastige ouders’, maar wij stellen alleen vragen over de zorg voor onze dochter. Dat lijkt mij niet meer dan logisch. Hoe kan het bijvoorbeeld zo zijn dat mijn dochter na het breken van haar been weinig medische begeleiding krijgt? Dat lijken mij logische vragen als ouder.”

De hele zaak is een zware last voor het gezin ,,Het kost ons buiten veel geld, ook erg veel energie. Nathalie heeft meer dan 20 jaar doorgebracht bij Bartiméus. Ze kreeg daar 24 uur zorg. Nu komt het allemaal op ons neer, dat is erg zwaar. Nathalie heeft nu geen dagbesteding, bovendien heeft ze 24 uur medicatie nodig. De zorg voor onze dochter is het belangrijkst op dit moment. We moeten eerst de zorg voor onze dochter weer overeind krijgen. Daarom is het extra moeilijk om ook nog energie te steken in het procederen, het beantwoorden van veel vragen en het zoeken van een nieuwe woonplek voor Nathalie”, aldus Den Ouden.

Het vinden van een geschikte plaatst voor Nathalie is geen makkelijk karwei volgens haar vader. ,,Nathalie is meervoudig gehandicapt en heeft veel zorg nodig. Het is niet eenvoudig een passende instelling voor haar te vinden.”

Ondanks deze uitspraak blijft Den Ouden strijdvaardig: ,,Wij gaan onze mogelijkheden zorgvuldig afwegen. We moeten daarbij wel de haalbaarheid van eventuele stappen in het oog houden. Het moet wel zin hebben. Maar de zorg voor Nathalie heeft nu de hoogste prioriteit, dat moet goed geregeld zijn.”

advertentie
advertentie