Russische televisie filmt in Hospice De Wingerd

19 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Via de Nederlandse Patiëntenvereniging waren de Russische televisiemakers bij De Wingerd gekomen. Waarom weet het Amerongse Hospice ook niet, maar de Russen werder met open armen ontvangen. Aan het begin van de middag arriveerde te filmploeg, waarna ze kennismaakte met de Nederlandse cultuur. Stroopwafels, drop en andere typisch Nederlandse lekkernijen.

AMERONGEN - Een filmploeg van het Russische tvstation ‘ANO TV-Novosti’ (Russia Today) vorige week Hospice De Wingerd. De tv zender werkt aan een reportage over hospices in Rusland, Nederland en Amerika. De opnamen in De Wingerd tonen hoe het hospice het lijden van ongeneeslijk zieken verzacht en hun laatste dagen vult met leven.

De filmproducer, Marianna Dravnel, was onder de indruk van de gastvrijheid van Hospice De Wingerd. ,,In Rusland zijn de regels in hospices heel streng: bezoek is alleen welkom tijdens de bezoekuren. Ook de inrichting en de ontvangst zijn weinig uitnodigend.” Later merkte zij op:,,Iedereen heeft hier een glimlach op het gezicht, niet alleen het personeel maar zelfs de patiënten.”

De drie man sterke ploeg had de hele middag nodig om te filmen. Twee medewerkers werden geïnterviewd over het reilen en zeilen van het hospice en het motto ‘voeg geen dagen aan het leven, maar leven aan de dagen’. Ook twee ‘zorgvragers’ vertelden over hun verblijf, hun ervaringen met de zorg en hun verwerking van het leven, pijn en sterven.Het werden emotionele gesprekken, voor zowel de cliënt als de Russische producer.

Na het bezoek vertrok de ploeg weer terug naar Amsterdam, overladen met Hollandse lekkernijen.

advertentie
advertentie