Infomarkt ‘Rondom sterven’

19 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Uitvaartbegeleider Carla Frankena, vrijwilliger Janine van Dijk van de Stichting Cultuurhuis Doorn en programmamanager Désirée Weyburg van dezelfde stichting zijn de drijvende krachten achter de informatiemarkt. Het idee ontstond bij Janine na het overlijden van een kennis. ,,Dat gebeurde vorig jaar rond deze tijd. Hij lag in een lijkwade op een baarplank. Carla begeleidde de uitvaartdienst in de Maartenskerk. Het was eigenlijk zo mooi en het opende mij de ogen dat veel meer mogelijk is dan ik altijd dacht. En wat waarschijnlijk veel meer mensen denken.”

Uitvaart krijgt meer persoonlijke invulling DOORN - Leven en sterven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch is praten over sterven voor velen moeilijk. Soms is het zelfs taboe. De informatiemarkt ‘Rondom sterven’ die op 26 februari plaatsvindt in het Cultuurhuis wil dit taboe doorbreken en informatie bieden over de vele aspecten die samenhangen met sterven.

door Jolanda Smits

Scepsis

Désirée en Carla waren meteen enthousiast. Carla speelde ook al met het idee om mensen te informeren over de vele mogelijkheden rondom sterven. Sinds 2005 is zij zelfstandig uitvaartbegeleider en pakt ze uitvaarten anders aan dan vaak gedaan wordt. ,,Mijn motto is niet voor niets ‘Het kan echt anders en er is veel mogelijk’. Deze markt is een prima manier om dat te laten zien.”

De programmaraad van de Stichting Cultuurhuis Doorn reageerde eerst sceptisch en geschokt. Désirée: ,,Het is natuurlijk wat anders dan een wijnproeverij of een taxatiedag van Christie’s. Maar het is wel een onderdeel dat onlosmakelijk verbonden is met het leven. Het is één van de weinige zekerheden die er in het leven zijn. Daarom past zo’n dag prima is ons programma-aanbod.”

Eigen invulling

,,Ook past zo’n markt in de huidige tijdsgeest waarin mensen steeds mondiger zijn geworden,” vertelt Carla. ,,Zij willen aan alles zelf een invulling geven, dus ook aan hun uitvaart. De opkomst van vrouwen in de uitvaartbranche speelt daarbij een grote rol. Met hun aandacht voor details, maar ook bijvoorbeeld mijn mate van betrokkenheid bij nabestaanden kan een uitvaart veel persoonlijker worden.”

Negentien partijen doen mee aan de informatiemarkt. Daaronder zijn bedrijven die anders-dan-anders kisten maken, lijkwades, baardoeken, herinneringsboeken, rouwdrukwerk en zinken beelden om as in te bewaren. Andere deelnemers zijn Vitras die uitleg geeft over terminale thuiszorg, Hospice De Wingerd uit Amerongen, funerair spreker en schrijver Lidy Kortenoever en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde die vertelt over de mogelijkheden van euthanasie. Thijmen Vonk zorgt met zijn piano voor een muzikale omlijsting.

De informatiemarkt vindt op donderdag 26 februari plaats van 14.00 tot 19.30 uur in het Auditorium en in de Cantina van het Cultuurhuis. Aansluitend houdt Karin Kuiper een lezing. Onlangs kwam haar boek ‘Je mag me altijd bellen, 1001 dagen van rouw’ uit. Zij is de weduwe van schrijver Karel Glastra van Loon die in 2005 overleed. Hij schreef onder andere De Passievrucht en Lisa’s adem.

De informatiemarkt is gratis; het bijwonen van de lezing kost €5,- . Een deel van de opbrengst gaat naar Hospice De Wingerd in Amerongen. Kaarten zijn te koop bij VVV Doorn en de bibliotheek Doorn.

advertentie
advertentie