Alfine: uitvaart met aandacht

5 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Of je wilt of niet , aan alles komt een einde. Dat is een natuurlijke wetmatigheid en daar hoort afscheid nemen bij. Als dat afscheid dan op een zo waardige en persoonlijke manier gebeurt, kan dat een positieve invloed hebben op de rouwverwerking. Van Mens:,, Je wilt niet alleen recht doen aan de overledene, ook de familie moet kunnen terug kijken op een goed afscheid. Zij moeten immers verder.” Die persoonlijke manier kan in kleine dingen zitten. Een schilderij dat de overledene gemaakt heeft mooi neerzetten of na afloop de favoriete lekkernij van diegene serveren. Allemaal voor de hand liggend, maar vaak wordt daar niet aan gedacht. Ook is de ervaring van Van Mens dat thuis opbaring vaak als erg waardevol en ‘dichtbij’ wordt beleefd. Van Mens:,, De naam Alfine staat voor mij symbool voor aandacht tot aan het laatste moment. Een afscheid waarin het leven weerklinkt .Dat is waar ik voor sta.”

LEERSUM - Sinds september 2008 is Alfine uitvaartbegeleiding (Alfine is afgeleid van de muziekterm Al Fine) aan de Gezichtslaan 16 van start gegaan. Moniek van Mens , eigenaresse, heeft vroeger gewerkt als loopbaanadviseur. Stilstaan bij het levenseinde fascineerde haar al langere tijd. Dit resulteerde in het volgen van de opleiding tot uitvaartbegeleider bij STIVU ( Stichting Vakopleiding Uitvaart) Zij behaalde april vorig jaar haar diploma hierin. door Marjan van den Dorpe

Vierentwintig uur per dag is Van Mens telefonisch bereikbaar. Om kwaliteit en aandacht te waarborgen werkt zij sinds kort samen met iemand die in Culemborg een uitvaartcentrum heeft. “Aandacht voor de dood verhoogt de kwaliteit van het leven”, aldus Van Mens. “Bij het denken en bepalen over wat er rondom een overlijden en bij een uitvaart allemaal geregeld moet worden, blijkt voor veel mensen vaak lastig te zijn.”. Lange tijd zijn in Nederland uitvaarten gekenmerkt door wat stijve gedragsregels. Pas in de jaren tachtig kwam daar verandering in. Nu is bijna alles mogelijk. Begraven of cremeren, kist of lijkwade, uitstrooien of in een urn. Van Mens: ,,Je hoeft met het nadenken over een uitvaart niet te wachten tot iemand overleden is. Je kunt (ruim) van te voren alles vastleggen.” Op de vraag of het, gezien de prijs, zinvol is om een verzekering af te sluiten is Van Mens zeer stellig: ,, Nee, dat is niet nodig. Het pakket is meestal een basispakket en voldoet niet aan de persoonlijke wensen. Begraven is duurder dan cremeren, maar het is beter zelf geld opzij te leggen en je wensen kenbaar te maken of op te schrijven. Dit heeft rechtsgeldigheid.”

Voor vrijblijvende afspraak: Alfine, Gezichtslaan 16 Leersum, 06- 53270938 / email: info@alfine.nl Informatie is ook te vinden op www.alfine.nl Alfine is werkzaam op de Utrechtse Heuvelrug en omgeving.

advertentie
advertentie