Snoezelkas bij Bartiméus

22 januari 2009 om 00:00 Nieuws

DOORN - Gedeputeerde Bart Krol van de provincie Utrecht heeft vrijdag het startsein gegeven voor volledige renovatie van de historische moestuin bij Bartiméus. In aanwezigheid van cliënten, omwonenden en bouwers werd het bereiken van het hoogste punt feestelijk gevierd.

De moestuin van het landgoed Bartimeus heeft in de loop der tijd al verschillende doelen gediend. Oorspronkelijk voorzag de moestuin in de 18de eeuw de bewoners van landgoed ‘t Zand in Doorn van eten. Binnenkort wordt het een werk-, rust- en ontmoetingsplek voor bewoners van Bartiméus en inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Onder leiding van Van Hoogevest Architecten Amersfoort is er een bijzonder plan ontwikkeld, dat door de provincie Utrecht is gehonoreerd met een subsidie.

Nieuw leven

Vermeulen Kassenbouw in Groessen kreeg de opdracht om enkele oude bouwwerken nieuw leven in te blazen. De vijgenkas uit 1870 wordt volledig in oude stijl gerestaureerd. ,,Dat betekent dat het bestaande glas wordt gereinigd en opnieuw wordt geplaatst.’’, vertelt Ronald van Haren van Vermeulen Kassenbouw Groessen. ,,Deze herplaatsing gebeurt volgens de ouderwetse stofverf/kittechniek."

Communicatie-adviseur Margot van Lange: ,,Dit is de eerste stap in het project. Het is een groot terrein waar veel gedaan moet worden. Over vier weken hopen we de snoezelkas af te hebben. Dat is een open kas waar cliënten de natuur kunnen voelen. Dit is vooral voor meervoudig gehandicapten plezierig. Er is ook een groep cliënten die er daadwerkelijk in gaat werken."

Als de moestuin helemaal klaar is, wordt het terrein opengesteld voor het publiek.,,Het is de bedoeling om de buitenwereld een beetje binnen te halen."

advertentie
advertentie