Zand wordt kunst bij kunstenaar Bos

27 november 2008 om 00:00 Nieuws

Bos woont en werkt in Zeist. Jarenlang werkte zij als verpleegkundige tot ernstige rugklachten dit werk onmogelijk maakten. Of zoals zij zelf zegt in het boekje ter ere van haar 50e verjaardag: ,,De impact van hernia’s in de rug was enorm. Het verpleegkundig werk dat ik met veel plezier deed, moest ik opgeven en de ontstane situatie maakte me duidelijk dat een andere manier van leven, met een nieuwe koers, onontkoombaar was.”

DOORN – Zand uit alle windstreken in honderden aardekleurige schakeringen. Soms in combinatie met schelpen, afgesleten glas, bladgoud, metaalslijpsel of herfstbladeren. Daarmee maakt kunstenares Saskia Bos de prachtigste schilderijen. Tot en met 17 januari is haar werk te zien in Galerie 55 te Doorn aan de Amersfoortseweg.

door Jolanda Smits

Bos zocht en vond een nieuwe zingeving van haar leven. Door te gaan borduren pakte zij letterlijk en figuurlijk de draad van haar nieuwe leven op. Zonder voorbeeld en patroon ging ze aan de slag. Na verloop van tijd gebruikte ze ook papier, folie, takjes en stukjes roest bij haar creaties. Maar er bleef iets missen. Bos in haar boek: ,,In het creatief bezig zijn kon ik dat nieuwe, dat eigene ervaren. Het werken met textiel gaf veel voldoening, maar toch. Met het groeien van de sensitiviteit name ook het gevoel toe nog iets te missen. Telkens weer stuitte ik op de ondefnieerbare leemte tussen wat ik van binnen ‘zag’ en wat ik in het materiaal tot stond bracht.” De leemte wordt uiteindelijk gevuld door zand. Dat was haar nieuwe roeping: werken met zand uit de hele wereld. Zonder verf, maar met lijm maakt zij nu zand- en materieschilderijen. Mensen die haar kennen nemen van over de hele wereld potjes zand mee. Zo zijn er schitterende schilderijen gemaakt van Texelse klei, zand en korstmossen die qua kleur en sfeer en het Texelse strand

uitstralen. Maar ook zijn er schilderijen gemaakt van zand uit Australië, Nieuw Zeeland, Lanzarote en Madeira, schilderijen met metaalslijpsel uit China en Jordanië of mica uit Georgië. Alles tesamen maken de schilderijen tot een boeiend geheel.

Galerie 55 is elke zaterdag open van 11.00 tot 17.00 uur en daarnaast op zondag 21 december en 18 januari tijdens de Culturele Ronde van Doorn van 13.00 tot 17.00 uur. Saskia Bos ia aanwezig op 13 en 27 december en op 17 januari van 15.00 tot 17.00 uur.

advertentie
advertentie