Celstraffen geëist voor overvallen

13 november 2008 om 00:00 Nieuws

LEERSUM/DOORN - De kogels vlogen in het rond in Utrechtse Heuvelrug na een mislukte overval op een benzinestation in Leersum. Een getuige in een Volkswagen zette de achtervolging in op een Fiat Panda met een 27-jarige man uit Leersum aan het stuur. Een andere overvaller, een 39-jarige man uit Bunschoten, schoot uit het raampje. De Volkswagen staakte de achtervolging.

Dat was begrijpelijk maar wel jammer want het heeft daarna bijna drie jaar geduurd voordat de zaak werd opgelost. De Bunschoter die in de cel zat vanwege een andere overval begon opeens te praten. Hij vertelde met wie hij de overval had gepleegd en wie de opdrachtgever was. Dat zou een 41-jarige man uit Utrechtse Heuvelrug zijn die eerder die nacht was gesignaleerd bij een inbraak bij een bank in Doorn. Deze opdrachtgever tegen wie nog eens twee jaar werd geëist, zit op dit moment ook al een straf uit van zes jaar wegens soortgelijke feiten. De 27-jarige bestuurder van de Panda hoorde dertig maanden cel eisen.

Tegen de Bunschoter die uit het raampje had geschoten werd vijf jaar geëist. Hij heeft daarnaast bekend dat hij samen met een 36-jarige man uit Zeewolde en een 49-jarige Bunschoter een overval heeft gepleegd op een tankstation in Bunschoten. Deze twee andere verdachten hoorden voor hun betrokkenheid bij de overval in Leersum. Bunschoten en nog een derde gewapende overval in Hoogland allebei acht jaar cel eisen.

Een man uit Zeewolde die inmiddels gebroken had met zijn criminele bestaan en als een normaal mens aan het werk was, bekende na zijn aanhouding ook spontaan nog een derde overval. Hij vertelde ook dat hij bijna vier jaar geleden in Hoogland samen met de 49-jarige Bunschoter en een 47-jarige Amersfoorter een overval had gepleegd op een geldloopster. Ze hadden een paar dagen een bank in de gaten gehouden. Ze zagen een vrouw die het geld van een babywinkel kwam brengen, werkten haar tegen de grond en bewerkten haar met een stroomstootwapen. Ze maakten het geld buit.

De Zeewoldenaar trok op de zitting de belastende verklaringen tegen de twee opdrachtgevers in.

Uitspraak op 20 november.

advertentie
advertentie