Leerlingen Revius, beste debaters?

25 september 2008 om 00:00 Nieuws

Ruim 2700 leerlingen van 90 scholen uit het hele land nemen deel aan het NK Scholieren, dat voor de 11e maal plaats vindt. Tijdens de trainingen, de regionale voorronden in november en de finale op 6 december te Leiden, nemen de scholieren het in 350 debatten tegen elkaar op. De winnende school mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen.

DOORN - Ter voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap debatteren voor middelbare scholieren (NK Scholieren 2008), ontvangen circa 30 leerlingen van het Revius Lyceum Doorn op 26 september een intensieve training debatvaardigheden, verzorgd door een professionele debattrainer van het Nederlands Debat Instituut.

Tijdens de training oefenen leerlingen zich in vaardigheden die tijdens een wedstrijddebat een cruciale rol spelen zoals presentatie-, argumentatie- en luistertechnieken. Deze vaardigheden worden sinds de invoering van het Studiehuis ook in het vwo-eindexamen getoetst. De school selecteert na afloop van de training zes leerlingen die namens de school meedoen aan het NK Scholieren 2008.

De debatvorm tijdens het toernooi is het parlementair debat, waarbij spreektijden voor beide teams gelijk zijn en inhoud, argumenten en presentatie belangrijk zijn. Bij de beoordeling van de debatten let een deskundige jury op overtuigingskracht, teamwork en presentatie. De 32 beste teams gaan door naar de finale op zaterdag 6 december in de Hooglandse kerk in Leiden.

Ieder jaar kiest de organisatie een maatschappelijk relevant en actueel thema dat tijdens het toernooi centraal staat. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Grondrechten’.

advertentie
advertentie