Beleef de Heuvelrug: zwervend rond Maarn

23 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

,,Het was hier dinsdag volle bak met dat mooie weer”, aldus Wim Hoogendoorn, gids van de ‘Vrienden van het Zwerfsteneneiland’. Ook donderdag waren er ondanks de slechte weersverwachting veel mensen die hij samen met collega-vrienden rondleidde langs de uit diverse tijden en windrichtingen afkomstige zwerfstenen.

MAARN - De Heuvelrug beleven - het thema van de lustrumviering van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug - kon op diverse plaatsen in en rond Maarn. Alles leren over zwerfstenen, zwerven en speuren door de Kaapse Bossen en - jaarlijks terugkerend - het opruimen van zwerfvuil.

door Monique José Timmermans

,,Normaal is dat alle stenen in de natuur een groenige aanslag krijgen, doordat wij de stenen schoonmaken blijven de structuren en verschillende herkomst zichtbaar, waardoor we u er veel over kunnen vertellen.”

Autumnus

Vanaf St. Helenaheuvel tussen Doorn en Maarn vertrokken zaterdag vele jonge gezinnen voor een speurtocht door de Kaapse Bossen, die was uitgezet door Natuurmonumenten. Langs de route werd jong en oud op eigen niveau opmerkzaam gemaakt op bijzonderheden en met vragen aan het denken gezet over begroeiing maar ook over herkenbare structuren die tijdens de ijstijd of in latere perioden zijn ontstaan in de bossen.

Bovendien zat midden in het bos de verhalenverteller. Ademloos luisterden de kinderen naar de belevenissen van Autumnus en Timo die zomaar verdwenen. Na het inleveren van de goede uitkomst van de speurtocht gingen de kinderen met het werkboek ‘Heuvelrug toen en doen’ weer naar huis.

Zwerfvuil

,,Het is onvoorstelbaar wat je op het talud langs de snelweg allemaal vindt. Zakken vol zwerfvuil zijn gevuld, maar ook hele hoedenplanken liggen er”, aldus een deelneemster aan de jaarlijks terugkerende zwerfvuilactie, georganiseerd door Maarn Maarsbergen Natuurlijk.

De organisatie kon ook nu weer rekenen op voldoende vrijwilligers die op verschillende plaatsen aan het rapen gingen. De vele blauwe vuilniszakken die langs de weg klaarstonden voor de ophaaldienst getuigden van het resultaat.

advertentie
advertentie