Kleurige sieraden en schilderijen

23 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Beide dames kennen elkaar niet, maar zijn aan elkaar gekoppeld voor de expositieperiode die duurt tot en met 14 november. Desondanks is er wel een overeenkomst te bespeuren: voor allebei is kleur één van de belangrijkste kenmerken in het werk. ,,Kleur is een feest, het beïnvloedt je”, aldus Angela van Iersel. ,,Geel en rood komen altijd in mijn werk terug. Het rood van de aardetinten die ik tegenkwam tijdens mijn reis door de Verenigde Staten van vijftien jaar geleden. Dat landschap inspireert me nog steeds. Geel heeft toegevoegde waarde als zonnige kleur.”

Expositie Van Iersel en Fliek in De Twee Marken MAARN - Trudy Fliek en Angela van Iersel hebben afgelopen maandag hun expositie in De Twee Marken ingericht. Fliek heeft de vitrines gevuld met sieraden en aan de wanden prijken de schilderijen met (stads)landschappen van Van Iersel.

door Monique José Timmermans

Diepte is een ander terugkerend gegeven. ,,Daarvoor is kleur ook de basis. Door het spelen met vlakken kun je wel of juist geen diepte suggereren, onbewust zoeken mensen altijd naar diepte.”

,,Ik werk altijd met 5 à 10 lagen over elkaar heen. De ene kleur laten drogen en dan de volgende, verf maar ook wel zand, eroverheen. Daardoor worden kleuren intenser, je krijgt een ander resultaat dan wanneer je kleuren mengt. De lagen moeten steeds drogen, daardoor ben ik een langere periode met een schilderij bezig, tot het echt goed voelt.” Van Iersel heeft de lerarenopleiding afgerond (handvaardigheid en kunstgeschiedenis). ,,Lesgeven doe ik nog steeds bij Maarn Wijzer en in Woudenberg bij het Kunst en Cultuurhuis.”

Sieraden

,,Men zegt over mij dat ik over veel fantasie beschik, dat neem ik dan maar aan”, aldus veelzijdig kunstenares Trudy Fliek. Haar sieraden staan centraal tijdens de expositie: ,,Maar ik schilder ook en ik maak keramiek.” Met dat laatste is één vitrine gevuld. Fliek is zeer gedreven. ,,Als ik een tijd niets doe, voel ik een leegte en als ik een opdracht heb, ga ik tot diep in de nacht door.”

Circa vijftien jaar geleden begon Fliek op bescheiden schaal sieraden te maken. ,,Het was toen nog niet zo in trek, maar iedereen vond het mooi en vervolgens ging ik exposeren.” De sieradenmaakster streeft geen bepaalde stijl na. ,,Ik volg de mode en houdt de couturiers en seizoenskleuren en in de gaten.”

,,De sieraden maak ik van hoogwaardige materialen - thuis heb ik een enorme voorraad - die ik bij speciale adressen inkoop, voornamelijk glaskralen. Favoriet is bloedkoraal, maar ook rozenkwarts en turkoois gebruik ik veel. Doordat er ook steeds nieuw materiaal op de markt komt, kom je zelf tot ontdekkingen en kun je experimenteren met combinaties. Eigen fantasie is wat dat betreft onuitputtelijk. Wat na een expositie niet verkocht is, ligt kennelijk niet goed in de markt. Dat haal ik meestal weer uit elkaar om vervolgens opnieuw te beginnen”, aldus Fliek.

Tijdens de expositie zal Trudy Fliek op maandag, woensdag en zaterdag een dagdeel aanwezig zijn om eventuele opdrachten of reparaties te bespreken.

advertentie
advertentie