Nieuwe pont en nieuwe boom

9 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Dankzij Hans van de Pol worden de ideeen achter de boom duidelijk. Van de Pol: ,,De Grietmarkt, die zich in Amerongen sterk maakt voor cultuur en natuur, wilde iets blijvends doen voor het dorp. Die grote boom van toen, bij de pont, was een trotse verschijning aan de oever. Prettige plek om te schuilen, wat te kletsen of romantisch te zijn.

Regina Fluminum in april uit de vaart AMERONGEN - Menig bericht doet de ronde over het planten van een grote boom, bij de Amerongse pont. Bijna 100 jaar heeft daar een markante populier gestaan. Een signaal voor pontgebruikers en beschutting tegen regen, wind en zon. Ook als sociaal en romantisch trefpunt bewees de boom goede diensten.

door Manus van Gent

In 1961 is de boom getroffen door een fatale blikseminslag. Jan van Rijswijk is de nog levende ooggetuige van de bolbliksem die langs de stam viel. Ik kan best een hele boom opzetten over deze interessante populier, maar we willen de zaak niet opblazen. Grietmarkt wil een ‘natuurlijk’ signaal geven aan ons dorp en aan de vele pontgebruikers. De aanlegplaats zal erdoor verfraaien, en cultuurhistorisch is er niets op aan te merken. Verder vinden we dat dit project prima past binnen het thema ‘Duurzaamheid’ en dat het voor veel (oudere) Amerongers een herinnering verlevendigt”.

Waarom zo’n grote, dure boom ?

,,Eerlijk gezegd, het begon als ’n ludiek idee van Roeland Schweitzer die iets heeft met de pont. Zoiets als: het zou toch mooi zijn wanneer… etc. De redenen dienen zich vanzelf aan als je wat verder filosofeert. Kort gezegd, wij willen verfraaiing van die wat verloederde omgeving, met duurzaam groen. We vinden ook, zonder pretenties, dit een betaalbare restauratie van een voormalig Amerongs ‘monument’.

Voor wie is de boom nu bedoeld?

Natuurlijk voor Amerongers en de pontgebruikers. En voor liefhebbers en kijkers bij de Rijnoever. Maar ook voor de Grietmarktgroep, die een bijdrage levert aan die ‘verloren hoek’ en het wachten voor de pont veraangenaamt.”

Wat gaat er precies gebeuren?

“Eerst iets nieuws: uit betrouwbare bron hebben we gehoord dat voor 30 april 2009 een nieuwe pont in de vaart komt. De Regina Fluminum (1946) is nu echt op. Wat is er leuker dan een nieuwe, altijd wuivende boom voor de nieuwe, alsmaar varende pont?

Er is zo’n zevenduizend euro nodig voor een volwassen en gegarandeerde boom, inclusief planting. De helft hiervan is binnen. De rest willen we binnenhalen door uitgifte van participatiebewijzen. Die kan men kopen bij de Fa.Breeschoten en de Fa.Fixit Kleton, minimum deelname is tien euro. Gewoon op openingstijden van de winkels, en met gewaarmerkt bewijs. De deelnemers worden van de vorderingen op de hoogte gehouden en uitgenodigd om in de loop van de winter de feestelijk planting bij te wonen. Donaties welkom bij Grietmarkt rek.nr.119644363. Algemene informatie bij Fixit, Breeschoten of bij Stichting Grietmarkt te Amerongen.

advertentie
advertentie