Twijfel over zin huidige stedenbanden

11 september 2008 om 00:00 Nieuws

Tijdens de vergadering van de commissie Ruimte afgelopen maandag was niet alleen de SP kritisch over de stedenbanden, ook de SGP en de CU vinden een stedenband niet nodig om activiteiten tussen twee plaatsen te handhaven. De stedenband met Steinheim bestaat volgens het collegevoorstel alleen nog maar bestuurlijk, er worden geen activiteiten meer ondernomen door inwoners. De PvdA stelt voor om eens te kijken naar landen als Marokko en Turkije. ,,Daar valt voor ons veel meer te leren.” Burgemeester Naafs liet daarop weten dat Indonesiërs de grootse minderheidsgroep binnen de gemeente vormen.

Heuvelrug - ,,Het beëindigen van een stedenband hoeft niet te betekenen dat er een einde komt aan activiteiten tussen twee plaatsen, want het zijn de inwoners die het doen.” Wat betreft de SP worden de Stedenbanden dan ook alle drie beëindigd en niet alleen die met Steinheim. Ook Semily en Victoria, kunnen zonder de bemoeienis van de gemeente uitwisselingen organiseren.

door Marleen Meijer

Een verzoek van de ambassadeur van Zuid-Afrika om een stedenband aan te gaan verwezen de commissieleden naar de prullenbak, juist omdat een stedenband vanuit de bevolking moet komen. De bestaande stedenbanden zijn destijds aangegaan om het democratische principe in Nederland te laten zien aan de inwoners van Oost-Europese steden. Het voorstel van het college om de stedenbanden met Victoria en Semily te handhaven en die met Steinheim te beëindigen wordt op 24 september in de raad behandeld.

advertentie
advertentie