‘Creativiteit uit ik in bloemen’

28 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

,,Ik heb een passie voor het creatieve proces”, vertelt Brevoord. ,,Daarin wil ik me uiten met bloemen. Dat is ook de reden dat ik vooral kant en klare boeketten of opgemaakte vaasjes, manden of kransen aanbied. Het gedeelte losse bloemen zal minimaal zijn, dat is dan echt extra en daarvan maak ik vanzelfsprekend op verzoek een boeket. Het totaal wordt zeker niet grootschalig. Het kan dus best zijn dat bepaalde dingen gedurende de middag op zijn. Met grootschaligheid zou ik inboeten op mijn creativiteit en dat wil ik niet.”

MAARN - Op het 5 meiplein staat vanaf 5 september naast de vis- en groentekraam ook een bloemenstal van Het Fluitekruidje. ,,Het zullen vooral boeketten, vaas-, mand- en kranswerken zijn die ik verkoop”, aldus Karin Brevoord, de drijvende kracht achter Het Fluitekruidje.

door Monique José Timmermans

,,Sfeer is ook belangrijk voor mij. Ik heb een grote parasol waaronder ik de bloemen uitstal. Met het totaalbeeld - hoeken met kleuren, brandende kaarsen in de winter bijvoorbeeld - creëer ik mijn eigen sfeer. Het ligt in mijn bedoeling om vanaf 3,50 euro al wat te kunnen aanbieden - een mooie bloem met een takje groen of fraai blad - tot werken van 20 à 25 euro. Mijn ervaring is dat rond de 7,50-8,50 euro een belangrijk bedrag is, waarvoor mensen iets willen uitzoeken.”

Opleiding

Destijds heeft Brevoord ervoor gekozen met de kinderen thuis te zijn. Toch kriebelde er wat en zo besloot ze acht jaar geleden de opleiding tot bloemist te volgen. Na de algemene opleiding heeft zij zich vooral gericht op de bloemsibrkunst. Een stageperiode bij bloemisterij Van Veldhuijsen in Doorn is een goede leerschool geweest. Met het diploma op zak is Brevoord vanuit huis met Het Fluitekruidje begonnen.

,,Gedurende drie jaar heb ik met veel plezier workshops gegeven met verschillende thema’s; afhankelijk van de tijd van het jaar maakte ik met cursisten kerst-, paas- of herfststukken, boeketten, kransen, opgemaakte vazen etc. Enig, maar ik had de wens om meer te doen. Echter, een eigen winkel is voor mij niet te combineren met mijn gezin, de bloemenstal op vrijdagmiddag is een mooie tussenvorm.”

Voorbereiding

,,De afgelopen tijd heb ik veel tijd gestoken in de voorbereiding, met name de inkoop. Ik heb te weinig omzet om zelf naar de veiling te gaan, de bloemen zal ik dan ook inkopen via groothandels hier in de buurt. Daar heb ik - ook voor de workshops - al de nodige ervaring mee opgedaan. Gedurende het proces voorafgaand aan het moment dat bloemen bij de klant thuis staan kan het nodige misgaan, waardoor de bloemen minder lang goed blijven. Hierin heb ik me verdiept en ook met de groothandels gesproken. Inkoop is best spannend.”

,,Ook thuis heb ik voorzieningen getroffen om de bloemen goed te kunnen opslaan en verwerken. Mijn garage is geïsoleerd en de temperatuur kan ik er voldoende koel in de zomer en niet te koud in de winter houden. De bloemen kan ik dan donderdag inkopen en voorbereiden voor de verkoop op vrijdag.” Duidelijk is dat Karin Breevoord enthousiast is. ,,Het is heerlijk werk, ik verheug me erop om te beginnen.”

advertentie
advertentie