Kerstzangspel in Andrieskerk

21 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Het idee is lang geleden ontstaan. Een opvoering van een oud en traditioneel spel waarin diverse gebeurtenissen uit het kerstverhaal voor het voetlicht gebracht worden. Neerlandica Adrienne Ackers: ,,Dit is nog nooit voorgekomen. Wij, Herman de Roode, theatermaker en regisseur, en ik zijn al geruime tijd hierover aan het nadenken. We hebben overleg gehad met de Stichting Vrienden van de Andrieskerk en zij hebben zich achter dit idee geschaard. Nu zijn we druk bezig met de voorbereidingen.”

Voorbereidingen voor uitvoering zijn gestart AMERONGEN - Het lijkt misschien nog wat vroeg, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. In de maand december zal in de Andrieskerk een uitvoering plaatsvinden van een oud, traditioneel kerstzangspel. Adrienne Ackers en Herman de Roode zijn de initiatiefnemers hiervan.

door Marjan van den Dorpe

Gezocht werd naar een Middeleeuws stuk. Maar dat moest dan wel uitvoerbaar zijn en omgezet kunnen worden naar deze tijd. Dat werd geen eenvoudige opgave, omdat stukken uit die tijd meestal voorzien zijn van vele vreemde passages. Na lang zoeken werd er een stuk gevonden dat gebaseerd is op een oud herdersspel, aangevuld met nog enkele andere scenes en voorzien van diverse liederen.

Ackers: ,,We hebben twee stukken gevonden die daar voor in aanmerking komen. Een oud volksspel en een gemoderniseerde versie die na de Tweede Wereldoorlog niet meer gebruikt was.Van beiden hebben Herman en ik nu één spel gemaakt.”

Het spel bestaat uit gespeelde ‘schilderijen’. Zo is er bijvoorbeeld een scene zijn van de engel bij Maria; de boze waard die Maria en Jozef de deur wijst omdat zijn herberg vol zit en uiteraard ook de scene in de stal met Maria, Jozef en de drie koningen. Alles wordt voorzien van diverse liederen op bekende melodieën zodat een mooi, eenvoudig en schilderachtig kerstzangspel ontstaat.

Het kerstzangspel zal plaatsvinden op 12 december in de avond en 20 december in de middag. Maar het gaat niet alleen om deze beide uitvoeringen. Ook de voorbereidingstijd met een groep enthousiaste inwoners van het dorp of andere belangstellenden, jong of oud, kan heel waardevol zijn. Ackers: ,,We zijn op zoek naar mensen die mee willen doen zoals toneelspelers, zangers, musici, kostumiers, decorbouwers, geluid- en lichtexperts en regieondersteuning en mensen voor de catering. Iedereen is welkom. Diegene die mee willen doen, nodig ik hierbij uit om op 2 september naar de bibliotheek (Burgemeester Jhr. H.v.d.Boschstraat 44 in Amerongen) te komen.”

Grote opkomst

Deze avond begint om 20.00 uur. Wie die dag niet kan, maar wel mee wil doen kan contact opnemen met Adrienne Ackers tel. 0343-451143 of Herman de Roode tel. 0343- 452458. ,,We hopen echt op een grote opkomst”, aldus Ackers. Als goede steun in de rug hebben de neerlandica en theatermaker van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een waarderingssubsidie podiumkosten gekregen. Daarmee zijn niet alle kosten gedekt en daarom wordt er gezocht naar sponsors.

advertentie
advertentie