Bakkersrel over een ski-taart

21 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

John Spijkerman

‘Collega’s aan-sprakelijk gesteld voor schade’ DOORN - ,,De ski-taart is in Doorn geboren en getogen. En dat moet zo blijven,’’ vindt bakker John Hartog van Maison van Oort. Hij heeft vijf collega-bakkers in de regio en daarbuiten gesommeerd op korte termijn te stoppen met het gebruik van de naam ski-taart en het maken ervan. Ze hebben daarover een brief ontvangen van advocatenbureau KPG uit Den Bosch.

door Gerhard te Winkel en

Begin 2007 namen John en Petra Hartog Maison van Oort over van Ruud van Oort. Begin augustus van dit jaar hebben ze de ski-taart als woordmerk laten registreren. Ook elders in Nederland worden ski-taarten gemaakt, die veel op de Doornse taart lijken en dat mag niet, vinden ze. ,,Die bakkers gebruiken een beschermde merknaam. Mijn cliënt ondervindt daar schade van’’, vertelt advocate Bauke Severs van KPG in een toelichting. ,,Ik heb ze gewoon een briefje gestuurd dat de ski-taart onder licentie staat,’’ zegt John Hartog. ,,Ik heb ze niet heel erg onder druk willen zetten’’, probeert hij zijn actie enigszins te relativeren. Toch heeft Hartog de aangeschreven bakkers via zijn advocaat alvast aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Volgens hem heeft hij alleen bakkers aangeschreven die reclame maken met de ski-taart.

De ski-taart bevat een bijzondere vulling met kersen en is afgetopt met schuim en poedersuiker. ,,Het is een heel gewilde taart,’’ weet Hartog. Hij schat dat hij jaarlijks tussen de 15.000 en 20.000 ski-taarten verkoopt.

Ruud van Oort

Oud-banketbakker Ruud van Oort heeft het gevoel dat hij nu tegen heug en meug bij de zaak wordt betrokken. Vanuit zijn huidige woonplaats Tiel reageert hij op de bakkersrel. Het idee van de ski-taart ontstond zo’n dertig jaar geleden. ,,Naar ons idee waren het de bergen in Oostenrijk met sneeuw erop.’’ Zelf heeft hij nooit octrooi op de taart aangevraagd. ,,Ik heb altijd heel Nederland de vrijheid gegeven de ski-taart te maken. Ik heb het altijd met iedereen willen delen.’’ Op advies van collega’s heeft hij in 2000 wel de domeinnaam www.skitaart.nl aangevraagd. Die domeinnaam ligt inmiddels bij John Hartog. Jaarlijks verkocht Van Oort 15.000 ski-taarten. ,,Dan ga je je niet druk maken over collega’s die er tien verkopen.’’ Bovendien zijn al die andere ski-taarten, allemaal verschillend, weet Van Oort. ,,Het is niet hetzelfde als in Doorn.’’ Van Oort benadrukt dat de landelijke bekendheid van de taart, hem geen windeieren heeft gelegd. Dat deze bakkersrel is uitgebroken, vindt hij ‘heel triest’. ,,Teun en ik hebben er de hele week niet van geslapen.’’

Banketbakker Pieter Ritmeester, heeft zaken in Woudenberg en Scherpenzeel. Hij is één van de bakkers die ski-taarten verkoopt en die een brief heeft gehad van de advocaat van Hartog. ,,Ik ben me van geen kwaad bewust.’’ Hij vertelt dat Ruud Van Oort er geen probleem meehad dat hij ook een ski-taart wilde maken. ,,Van Oort vertelde me dat hij had onderzocht of hij de naam en het recept met een octrooi kon beschermen. Dat bleek lastig te zijn omdat veel bakkers een taart met die naam en een soortgelijke vulling maken’’, zegt Ritmeester. ,,Nu begint zijn opvolger met gedoe over onze ski-taart. Ik denk dat in heel Nederland er wel meer dan honderd bakkers zijn, die deze taart maken”, aldus Ritmeester. Overigens lijkt de taart van Ritmeester wel op de Doornse variant, maar zijn er toch wel verschillen. ,,Je kunt je toch niet voorstellen dat iemand de naam en het recept van moorkoppen claimt. Onze taart is anders, dus zijn we niet bang voor een claim.’’ Als Ritmeester zijn creatie niet langer ski-taart mag noemen, dan kan hij altijd nog een andere naam kiezen. ,,Er is al après-ski-taart genoemd. Wintertaart is een mogelijkheid of sneeuwtaart.’’ Het product is een succes. ,,Mensen komen uit Terschuur of Barneveld naar ons voor enkele taarten. Voor de klanten scheelt het 15 kilometer rijden. Iedere ondernemer probeert geld te verdienen. Om zo’n claim in te dienen is een beetje flauw’’, vindt Ritmeester.

advertentie
advertentie