Bewoners willen duidelijkheid

14 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Om deze sanering uit te voeren werd een installatie geplaatst in een grote container, die voor het voormalige garagebedrijf aan de straatkant werd neergezet. ,,De provincie Utrecht heeft op 16 september 1999 aan alle direct betrokkenen een brief geschreven waarin de te volgen procedure nader uiteen gezet werd. In deze brief staat onder meer dat de sanering van de grond naar verwachting twee jaar zou gaan duren. Na afloop van de sanering zou er gecontroleerd worden of de sanering succesvol is geweest”, vertelt de heer Loeff. Hij woont recht tegenover de container.

Container is omwonenden doorn in het oog DOORN - Toen in de jaren negentig het voormalige garagebedrijf aan de Amersfoortseweg 49-50 stopte, was volgens de provincie Utrecht in 1999 een bodemonderzoek noodzakelijk. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er sprake was van een ernstige bodemverontreiniging, veroorzaakt door benzine- en dieselproducten. De risico’s voor de mens waren te verwaarlozen, maar de grond moest wel gesaneerd worden om verdere verspreiding tegen te gaan.

door Rob Verbraak

Op 14 mei 2007 heeft de heer Loeff een brief geschreven aan de provincie en de gemeente Utrechtse Heuvelrug met daarin de vraag hoe het stond met de sanering. Hierop heeft de provincie telefonisch gereageerd met de mededeling dat de sanering op korte termijn afgerond zou zijn. In elk geval zou de container voor de kerstdagen van 2007 weggehaald worden. In de herfst van 2007 is de saneringsinstallatie in de container buiten bedrijf gesteld. Echter, de container ‘siert’ nog steeds de Amersfoortseweg.

Op 28 januari schreef Loeff wederom een brief aan de provincie. Op 31 januari kreeg hij van de provincie een schriftelijke reactie dat zijn brief ontvangen was en dat er voor meer informatie contact gezocht kon worden. 7 februari heeft de heer Loeff vervolgens gebeld en hij zou terug gebeld worden. In maart is er een brief geschreven aan de gemeente dat dit deel van de Amersfoortseweg een steeds meer verloederd aanzien kreeg. Vooral omdat de container gebruikt wordt als een plakplaats voor posters. Bij een flinke regenbui glijden deze posters weer gedeeltelijk af en zo wordt er rommel veroorzaakt. Ook de aanblik van de container bij het binnenrijden in Doorn is niet passend bij het streven van de gemeente naar een groen Doorn.

Verantwoordelijkheid

Op 3 juli reageerde de gemeente dat er aan de provincie was gevraagd om bewoners te informeren over de sanering en over de container. Navraag bij de afdeling communicatie van de gemeente leert dat de verantwoordelijkheid voor de sanering niet bij de gemeente ligt. Uit informatie bij de afdeling Handhaving van de provincie blijkt dat er op 7 augustus nog een bodemonderzoek heeft plaatsgevonden. Op de vraag waarom de container er nog steeds staat, kon geen antwoord gegeven worden. ,,We hopen dat de gemeente nu eindelijk druk uit gaat oefenen bij degene die verantwoordelijk zijn, zodat er nu actie ondernomen wordt en wij als bewoners horen wanneer de container verwijderd gaat worden”, besluit Loeff.

advertentie
advertentie