Kunstzinnige Zomerschool

14 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Omdat de workshops buiten werden gegeven, was de Zomerschool afhankelijk van het weer. Het Open Atelier Amerongen mocht in hun handen knijpen, want het weer werkte prima mee. Alleen donderdagmiddag bracht een natte verrassing met zich mee. De cursisten konden vier workshops volgen.

Creatieve workshops in de buitenlucht AMERONGEN - Met afwisselende workshops zette het Open Atelier Amerongen vorige week 24 cursisten aan het werk. De afwisselende workshops werden niet in bedompte lokalen verzorgd, maar juist in het historische dorp en de vrije natuur. De cursisten leerden tijdens deze Zomerschool vooral beter kijken naar situaties en het intenser beleven daarvan.

door Manus van Gent

Anne Jitske Salverda leidde de sessie ‘Lekker buiten schilderen’. ,,Ik heb mijn mensen laten ervaren hoe het is om met je spullen in de Bovenpolder te zitten. Daar zit je in een grote omgeving met een akelig wit doek. Ze leerden schetsen, keken naar voorbeelden van echte kunstenaars en probeerden een eigen set-up te maken. Het resultaat moest een ’los’ geschilderd landschap, of de suggestie daarvan worden. Sommige snelle schilders ging dat erg snel af. Zij maakten meer dan een doek per dag.’’

Oude plaatsen

Jasione van Esch voerde haar groep langs oude plaatsen in Amerongen. Onder meer de kerk, de Hof, de Buitenplaats en de tabaksschuren werden gebruikt als inspirerende plaatsen. ,,Ik liet schetsen en schilderen; realistisch of abstract, surrealistisch of minimalistisch, of alleen een detail. Met enkele doeken of een dikpapieren schetsblok kwam je een heel eind. Echt honderd procent tevreden waren de ‘werkers’ uiteraard nog niet, wel erg gemotiveerd en geïnspireerd om verder te gaan. Ook na deze Zomerschool.”

De bekende schilderes Nathalie Westerbeek-van Eerten leidde haar groep naar de tuinen van het Kasteel. De natuur werd hierbij centraal gezet. Het tekenen en schilderen van mooie plekjes, bomen en de grote plantentuin was de opdracht. Nathalie: ,,Als de mensen iets tekenen gaan ze intensiever kijken en ze ondergaan de objecten ook anders. Uiteindelijk ontstaat een blijvende herinnering aan die zorgvuldige waarneming”, vertelt zij uit haar ervaring.

Gangmaker

Allround kunstenaar, tevens bedenker van deze Zomerschool, Roeland Schweitzer, was de gangmaker van de vierde workshop. Met de groep cursisten trok hij op een vlot tempo door de bossen en de polders. Er werd halt gehouden als er wat te zien en dus te schetsen was; maar altijd snel, niet veel langer dan tien minuten op één plek. En toch gaf Schweitzer steeds heldere aanwijzingen ter verbetering van de schetsen. Het enthousiasme van de deelnemers, de vier workshopdocenten en van het coördinatieteam van Open Atelier was groot. Een vervolg hierop staat al zo goed als vast.

Nieuwe brochures

Voor aanvraag van nieuwe brochures van het Open Atelier: tel. 0343-450459.

advertentie
advertentie