Internationale vrijwilligers in AZC

14 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Stichting Internationale Vrijwilligers (SIW) is een Nederlandse organisatie die contact heeft met zusterorganisaties over de hele wereld. In ieder land kunnen jonge mensen zich aanmelden om vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland. Per land zijn de aanmeldingsnormen verschillend. Iedereen kan zelf een project en land uitzoeken. Iedere vrijwilliger betaalt een bedrag aan de organisatie. Ze betalen ook zelf de reis. De vrijwilligers die nu op het AZC werkzaam zijn komen uit Baskenland, Guatemala, Zuid-Korea, Italië, Noord-Ierland, Kameroen, Servië en Turkije. De hele groep wordt begeleid door enkele vrijwilligers uit Nederland.

LEERSUM - Twee weken lang zullen er op het Asielzoekerscentrum (AZC) weer internationale vrijwilligers werkzaam zijn. Zij zullen in die tijd allerlei activiteiten met de kinderen en jongeren ondernemen.

door Marjan van den Dorpe

Hanny Evers, één van de begeleiders: ,,In de zeven weken vakantie wil ik graag iets nuttigs doen. Ik werk zelf als sportdocent op een school voor middelbaar beroepsonderwijs in Eindhoven. Per land kunnen er twee vrijwilligers hier komen. In het totaal zijn er dit jaar 13 en dat is best veel. Voor enkelen van hen is dit hun eerste kennismaking met Nederland. Sommigen zijn hier eerder geweest en gaan voor of na deze 14 dagen op vakantie in Nederland of Europa. De voertaal is Engels. We slapen intern en elke dag plannen we leuke activiteiten voor de kinderen van het AZC. Voor hen is dit een welkome afwisseling.”

Na een kennismaking met elkaar en de omgeving is de hele groep op maandagmiddag naar Rijwielhandel Van den Berg in Doorn gegaan. Deze ondernemer heeft 12 fietsen beschikbaar gesteld voor deze 14 dagen. De vrijwilligers kunnen zo makkelijk boodschappen doen en iets van de omgeving ontdekken.

Amungwa Emmanuel Fonyuy (25) uit Kameroen: ,,Ik werk heel graag met kinderen en deel graag mijn ervaringen. Hier zal ik mij vooral bezig houden met het organiseren van voetbalwedstrijden tussen de groepen kinderen. In Kameroen heb ik een Nederlands meisje ontmoet. Zij is nu mijn vriendin. Ik ga binnenkort weer terug naar mijn land. Mijn vriendin komt aan het eind van dit jaar daar ook naar toe.”

Voor de ongeveer 120 kinderen, verdeeld in de leeftijdgroepen van 4-7, 8-12 jaar en 13 jaar en ouder, wordt onder andere een mini Olympische Spelen georganiseerd, bestaande uit voetbal, basketbal, snakes (buitenlands spel) en bobsleën. Maar ook op artistiek gebied worden verschillende activiteiten ontplooid.

advertentie
advertentie