Olympische ontmoetingen van Hans van Zetten

12 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Leersumer Hans van Zetten is als NOS-verslaggever aanwezig tijdens de Olympische Spelen in Peking. Voor De Kaap schrijft hij wekelijks een column. Deze week de tweede aflevering.

De eerste week in Peking was er een van vele ontmoetingen. Het begon al op de plek waar Mart Smeets elke avond gasten ontvangt. Voor de eerste avonduitzending ontmoetten alle NOS-collega's elkaar voor de Olympische aftrap op het dakterras. Daar trof ik voetbaltrainer Arie Haan en voormalig tafeltennisster Bettine Vriesekoop. Bettine heeft het afgelopen jaar ons in Nederland van artikelen en reportages over China voorzien. Arie Haan heeft er gewerkt en is nu bondscoach van Albanië. Smakelijk vertelden ze mij over hun ervaringen met Chinezen, die ik weer toetste aan mijn ervaringen in 1978, toen ik China voor het eerst bezocht met het Nederlandse damesturnteam. Ons hotel van vier verdiepingen behoorde in 1978 tot de hoogbouw van Peking. Nu kom ik alleen maar gebouwen van 20 tot 40 verdiepingen tegen, maar wel van een verrassend speelse architectuur. In de olympische schermhal zag ik floretschermster Indra Angad-Gauer in actie. Na de tweede ronde lag ze er helaas uit. Prins Willem Alexander en Maxima waren erbij. Ik onmoette daar schermcoach Roel Verwijlen, de vader en trainer van degenschermer Bas Verwijlen. Zijn zoon maakt deel uit van de Defensie Topsport Selectie, evenals de judoka's Deborah Gravenstijn, Guillaum Elmont en Mark Huizinga. In Athene 2004 was onze vorige ontmoeting, mijn laatste jaar als Coördinator van de Defensie Topsport Selectie. We praatten weer wat bij. Later kwam NOC-praeses Erica Terpstra en ex-schaatscoach Henk Gemser er ook even bij. En zo biedt de Spelen volop kans om Olympiërs en sportbestuurders te ontmoeten. Voor mij was de ontmoeting met voetbaltrainer Arie Haan de meest verrassende.

Het turntoernooi kan voor mij niet meer stuk. Een Nederlandse turner in een Olympische toestelfinale! Uniek voor ons land. Heerlijk om dat als TV commentator mee te maken. Epke Zonderland is niet alleen finalist maar ook medaillekandidaat! Aanstaande dinsdag 19 augustus om 13.30 uur Nederlandse tijd is de ontknoping. Ik heb nog een week om ernaar toe te leven. Het is nu dinsdag. De teamfinale met de Chinese mannen als overtuigende Olympische kampioenen is nog maar net verleden tijd. In het NOS kantoor schrijf ik dit stukje. Tot en met volgende week dinsdag wordt er elke dag geturnd, vanaf zaterdag komt daar het trampolinespringen bij. Woensdag het turngala, daarna nog vier dagen ritmische gymnastiek. Vakantie houden is er niet bij. Op vijftien van de zestien olympische dagen becommentarieer ik wedstrijden. Dat is beslist geen reden tot klagen. Het is een voorrecht om elke dag de Olympische Spelen zo intensief te beleven.

Dertig jaar geleden kwam ik in China geen dikke mensen tegen en dat is nog steeds zo. Overal op straat en bij elke ingang tref je soldaten aan: superslank en onbeweeglijk in de houding. Alleen hun ogen zijn waakzaam en houden alles in de gaten. De veiligheidsvoorzieningen zijn effectief, maar geenszins irritant. Bij elke deur jonge vrouwen die je vriendelijk welkom heten. Het typeert de sfeer waarin deze Spelen in Peking plaatsvinden. Wat mij vooral opvalt is de wijze waarop Chinese mensen zich voortbewegen. Je ziet aan hun lichaamshouding en voetplaatsing tijdens het gaan (de vakterm voor wandelen) dat ze geschoold zijn. Het bewegingsonderwijs in China is nog steeds effectief. In 1978 bezochten wij twee scholen en toen viel me al op dat kinderen op jonge leeftijd met zang en dans effectief een goede lichaamshouding wordt aangeleerd.

In ons land zijn we dat helemaal kwijt. Bewegingsonderwijs wordt - ook in Utrechtse Heuvelrug - meestal door groepsleerkrachten gegeven. Dat zijn generalisten en geen specialisten. Een bewegingsspelletje leren en doen, zal wel lukken. Maar echte gymleraren zijn nodig om de grondvormen van bewegen correct te onderwijzen inclusief de daarbij behorende sociale vaardigheden. Gymles door groepsleerkracht of vakleerkracht? In ons land zijn het de directeuren van basisscholen die daar over kunnen beslissen. Het gemeentebestuur heeft de wettelijke taak - liefst op loopafstand - goed uitgeruste gymlokalen beschikbaar te stellen. Ook in onze gemeente zijn verbeteringen nodig. Uit naam van onze schooljeugd roep ik de verantwoordelijken op daar serieus werk van te maken. Dan pas heeft deze Olympische Zomerspelen meerwaarde voor onze jeugd.

De diner for two afspraak met dorpeling en waterpoloscheidsrechter Hans Klopper is gemaakt. Gisteravond in het Holland Heineken Huis troffen wij elkaar. Dat was na de redactiesluiting. Volgende week kom ik terug op deze ontmoeting van twee Leersumers in Peking. Geniet intussen uitbundig van veel prachtig sport.

advertentie
advertentie