Boek over dammen haalt herinneringen op

31 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Hij is zelf een prominent dammer die vele malen als winnaar in de gespeelde partijen naar voren is gekomen. Op zaterdag 2 augustus van 14.00 tot 16.00 uur zal in de Readshop in de Passage, het in eigen beheer uitgegeven boekje ten doop worden gehouden met als bijzondere activiteit een damdemonstratie in de Readshop en de mogelijkheid voor het publiek een potje te dammen tegen leden van de damclub Doorn. Prijs van het boekje bedraagt € 7,00.

DOORN - Een alleraardigst boekje over het dammen in Doorn in de afgelopen zestig jaar is in het voorjaar verschenen. De schrijver van dit met nostalgische verhalen gevulde boekje is Cor den Toom, al vanaf 1956 lid van de club en de huidige voorzitter.

door Bertie Stierhout

Op 11 januari 1936 werd de Doornse dam- en schaakvereniging opgericht ten huize van kleermaker Rekké aan de Acacialaan. Men sloot zich aan bij de Utrechtse provinciale dambond waarvan men een renteloos voorschot kon krijgen voor aan te schaffen materiaal.

Vele bekende Doornaars hebben letterlijk hun steentje bijgedragen en de damclub op een hoog niveau gebracht. De drogist Gerrit van Eeden was een bevlogen dammer die menig Doornaar wist te stimuleren lid te worden. De club maakte ook ups en downs mee. Tijdens de oorlogsjaren kon er ’s avonds niet meer in clubverband worden gespeeld en werd dat thuis gedaan. Vele onderduikers hebben om de tijd te doden het spel geleerd en zich na 1945 bij de damclub aangesloten. Vanaf 1936 vormde men met de schaakclub één vereniging maar steeds meer leden zochten aansluiting bij de schaakclub. Zo kwam men uiteindelijk tot een fusie met de damclub in Langbroek.

De eerste jaren werd gespeeld in de Kapel aan de Langbroekerweg. Van 1946 tot 1958 in een kleuterschool aan de Kampweg. Huize Aardenburg bood een onderkomen: het BNMO oord, nu De Basis genoemd. Verdere plaatsen waarin gespeeld werd zijn Hotel Rodestein, Café Ons Huis en Park Boswijk. Vanaf 2002 wordt weer gespeeld op De Basis.

De schrijver van het boekje haalt niet alleen damherinneringen op maar als vrijwilliger van de Oudheidkamer kon hij gebruik maken van oude foto’s en ansichtkaarten waarvan hij een beschrijving geeft.

advertentie
advertentie