Zomerweek in het Asielzoekerscentrum

31 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Gedurende de zomervakantie is er op een asielzoekerscentrum voor een kind niet veel te beleven. Om daar iets aan te doen organiseert de Stichting de Vrolijkheid, met als coördinator Sefjo Biros, elk jaar de zomerweek voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Irma Land, vrijwilligster en actief bij de workshops: ,,De kinderen zitten het hele jaar op school en dan breekt de grote vakantie aan. Veel asielzoekers gaan bij familie in andere centra op bezoek, maar voor hen die achterblijven is het saai. Al ruim vier jaar help ik mee met de speelweek. Het is dankbaar werk. Door te spelen en bezig te zijn vergeten de kinderen even waarom ze hier zitten.

LEERSUM - Stichting de Vrolijkheid houdt elk jaar wordt in de eerste week van de zomervakantie een zomerspeelweek op het terrein van het Asielzoekerscentrum aan de Hoogstraat. De kinderen kregen ook dit jaar een creatief programma aangeboden vol dans, muziek, beeldende kunst en spelletjes.

door Marjan van den Dorpe

Elk jaar heeft de zomerweek een thema en dit jaar was dat ‘onbekend eiland’. Alle spellen waren rond dat thema opgebouwd. Zo werd er op het terrein een eiland gegraven met een watergeul erom heen. Ook werden er broodjes gebakken en was er een djembé-workshop.

Apetrots

Land: ,,Het hele jaar door geven wij workshops met als doel de kinderen iets mee te geven voor hun verdere leven. Zo is er bij voorbeeld een workshop fotografie geweest. De deelnemers kregen les in het maken van goede, digitale foto’s die later in de bibliotheek tentoongesteld werden. Iets waar de kinderen apetrots op waren. Dat anderen belangstelling hadden voor hetgeen zij gemaakt hadden, dat zijn ze niet echt gewend.”

Op de laatste dag was er ter afsluiting rond 12.00 uur een optreden van het Ricciotto ensemble bestaande uit 46 personen. Zij kwamen met een bus aan, parkeerde deze en begonnen gelijk te spelen. De hele groep trok over het terrein met alle kinderen achter zich aan. Ook voerden ze een theatershow op waar alle kinderen aan mee mochten doen. Als sluitstuk was er een muziekbus, een project van en voor jongeren, waarin non-stop Afrikaanse muziek gedraaid werd. Dit alles onder het genot van een hapje en een glaasje fris. Rond de dertig kinderen deden mee.

advertentie
advertentie