Open zomerconcert op orgel Andrieskerk

24 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Het is een mooie traditie van de Vrienden van de Andrieskerk: organisatie van een (gratis)serie zomerorgelconcerten, op zo’n orgel, in zo’n kerk. Op alle zaterdagen van Juli en Augustus kunnen inwoners, liefhebbers en passanten rustig gaan zitten en genieten. Genieten van de historische kerk en luisteren naar zorgvuldig uitgekozen en uitgevoerde orgelcomposities.

AMERONGEN - Voor de derde keer deze zomer zette de Andrieskerk zaterdagmiddag de deuren open om iedereen die maar wilde te laten genieten van professioneel spel op het bekende Batz Witte orgel. Erik van der Heijden, organist, klavecinist en veel meer, voerde met twee gevarieerde programma’s het volledige, derde zomerconcert uit. De monumentale kerkruimte werd gevuld met heldere klanken en met vele aandachtige toehoorders. De Vrienden van de Andrieskerk legden veel eer in met dit muzikaal initiatief.

door Manus van Gent

Op 17 juli bespeelde orgelvirtuoos Erik van der Heijden het bekende orgel van de ‘Andries’. Met veel vakmanschap, met veel gevoel en met bescheiden akoestische ondersteuning. De veelzijdigheid van deze organist is merkbaar aan zijn orgelspel en aan de keuze van het repertoire. Hij speelt stukken van Th. Arne (18e eeuw). J. Alain (20e eeuw), Hendrik Andriessen (+ 1981) en later bekendere toonwerken van J.S. Bach (Preludium), opus 26 van J. Brahms en de prachtige “Sonate Pathetique” van Ludwig von Beethoven. Een rijk gevarieerde, muzikale middag.

De Stichting Vrienden van de Andrieskerk wil, ondermeer met deze orgelbespelingen, de eigen omwonenden en een breder publiek kennis laten maken met de schoonheid van dit kerkgebouw en zijn historie. En daardoor ook duidelijk maken dat er meer vrienden bij kunnen. Het onderhoud van dit monument kost meer dan de Hervormde Gemeente kan opbrengen. Vandaar dat de Vrienden nu al meer dan 5 jaar steentjes en centjes vergaren om bij te dragen aan vooral opknapbeurten van het exterieur.

Na afloop van het orgelconcert bleven de toehoorders rustig in de kerk om zich te laten rondleiden en informeren door de kerkwachten.

“Nieuwe Vrienden” voor de Andrieskerk zijn van harte welkom. Zij kunnen zich aanmelden bij vrienden@andrieskerk.nl. Meer informatie op www.andrieskerk.nl

advertentie
advertentie