Leersums onderonsje in Peking

17 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Hans Klepper (45) werkt bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond als projectleider. Vroeger, van 1997 tot 2007, was hij directeur van basisschool De Hoeksteen. Tevens fluit hij al achttien jaar achtereen bij waterpolowedstrijden. Klepper: ,,Al geruime tijd had ik belangstelling voor deze tak van sport en heb alle cursussen en examens behaald die nodig zijn om ook internationale wedstrijden te mogen fluiten. Hierdoor sta ik al ruim acht jaar op de FINA-lijst. Hoe hoger je op die lijst komt te staan, des te groter de kans dat je uitgezonden wordt naar de Olympische Spelen. Per gefloten wedstrijd krijg je een beoordeling en punten en daardoor kan je stijgen of dalen. Ik had in 1996 al naar de Spelen kunnen gaan qua ranking maar toen bleek er geen Nederlands team zich gekwalificeerd te hebben en moest ik thuis blijven.”

Van Zetten en Klopper dineren tijdens Spelen LEERSUM - Twee inwoners uit Leersum zullen elkaar gaan ontmoeten tijdens een diner ergens in de Olympische stad Peking. Het zijn Hans van Zetten en Hans Klopper. Deze afspraak is jaren geleden gemaakt en gaat nu echt verwezenlijkt worden.

door Marjan van den Dorpe

Hans van Zetten (59) heeft gewerkt als bondscoach bij het turnen. In 1986 is hij als freelance commentator gaan werken bij Studio Sport en sindsdien is zijn stem met regelmaat te horen tijdens live verslagen en samenvattingen op het gebied van turnen en kunstrijden op de schaats. Van Zetten: ,,Hans en ik kennen elkaar al geruime tijd. Onze zonen zaten bij Hans op school. Ooit hebben we met elkaar afgesproken dat, als we beiden uitgezonden zouden worden naar de Olympische Spelen, wij elkaar dan zouden ontmoeten bij een gezellig diner. Nu is het zover. We gaan in augustus deze belofte inlossen.”

Er komt heel wat bij kijken voordat een uitzending van de Olympische Spelen op de buis komt of er ook maar één letter over geschreven staat. Rond de twintigduizend mensen van de media (schrijvende pers, radio en televisie) doen live verslag van de wedstrijden en voorzien de lezer en kijker van de benodigde achtergrondinformatie. In het geval van Van Zetten is dat verslag geven over de prestaties van achtennegentig turnsters en hetzelfde aantal turners. Negen dagen lang is er turnen, twee dagen trampolinespringen en vier dagen ritmische gymnastiek.

Klepper zal in de eerste plaats worden ingezet bij de waterpolowedstrijden als scheidsrechter, maar kan ook elders worden geplaatst. Als het maar met waterpolo te maken heeft. Hij vertrekt al 29 juli naar China om het eerste trainingskamp van de Nederlandse ploeg mee te maken. Ook zal hij de oefenwedstrijd Nederland - Amerika bijwonen.

Van Zetten vertrekt 4 augustus. Zijn stem zal vanaf de eerste dag regelmatig op de Nederlandse zenders te horen zijn. Van Zetten: ,,We worden, als pers, ondergebracht in een enorm broadcasting gebouw. Daar heeft onder andere de NOS een kantoor. We zitten daar die drie weken met ruim tachtig man, maar er werken voor en achter de schermen meer dan tweehonderd mensen aan de uitzendingen.” Waar het geplande diner gehouden gaat worden is nu nog niet bekend, maar dat het gezellig wordt is zeker.

advertentie
advertentie