Historische tuinen passie Zweekhorst

17 juli 2008 om 00:00 Nieuws

,,Toen ik een keer op een landgoed stond en om me heen keek, voelde ik intuïtief hoe ik het zou aanpakken. Ik kon het alleen niet onderbouwen. Dat was het moment waarop ik besloot de opleiding Tuinkunst & Parken aan de Hogeschool Utrecht te gaan doen”, vertelt Zweekhorst. Inmiddels heeft hij het diploma op zak en is hij als tuinconservator lid van het Gilde van Tuinbazen. In deze omgeving valt zijn werk aan ‘De Viersprong’ (het landgoed op de hoek van kruispunt quatre bras) op. Behalve dat het pand wordt gerenoveerd, is inmiddels ook een start gemaakt met het terugbrengen van de tuin in de oorspronkelijke staat.

Met het juiste onderhoud historie bewaren MAARN - Het roer is om voor Richard Zweekhorst van Amazing Gardens. De voormalige hovenier heeft zich helemaal toegelegd op de historische tuinen bij buitenplaatsen.

door Monique José Timmermans

,,Zo’n project begint met historisch onderzoek, veel wandelen op het terrein. En dan aan de hand van gegevens die je haalt uit het familiearchief, oude kaarten, luchtfoto’s en soms schilderijen reconstrueren hoe het in het verleden is geweest. Dat ga je toetsen in het terrein zelf. En zo kun je de tijdslagen onder de huidige beplanting terugvinden. Het is een wirwar van valkuilen, want is ook echt aangelegd wat op tekening is aangegeven? Elke situatie is weer anders, ook al betreft het buurpercelen. Immers de toenmalige eigenaar heeft ook invloed gehad, belangrijk is er achter te komen wat zijn belevingswereld was. Vaak ben je blij dat je niet gelijk begonnen bent in een tuin. Je zou veel kapotmaken, het zijn projecten van jaren waarbij juist het voortschrijdend inzicht ervoor zorgt dat je het beter gaat snappen.”

,,Een volgende stap in het totale traject is het onderzoeken van de huidige natuurwaarden. Er kunnen bedreigde diersoorten leven. Die actuele natuurwaarden kun je niet negeren, die moet je inpassen of versterken. Je creëert voorwaarden voor de natuur. Dan is een grote stap op weg naar renovatie van een historische tuin genomen, maar belangrijkst blijft het onderhoud en beheer van de tuin.”

Landgoederen

Op de Heuvelrug staan veel kleinere landgoederen. ,,Het zijn monumentjes die de moeite waard zijn, maar tevens de plaatsen waar het meest verdwijnt. Daarin zou ik meer willen aansturen, zodat deze landgoedeigenaren tegen acceptabele kosten met fatsoenlijke beheerplannen het onderhoud met behoud van historische aspecten kunnen uitvoeren. Met de houvast die ik kan bieden en de zeer geringe subsidie die ze mogelijk krijgen, kan dan goed werk gedaan worden.”

,,Mijn sterke kant is dat ik in de aanplanting op bospercelen bepaalde patronen, zichtlijnen of open plaatsen herken die er vroeger geweest zijn. Vaak zie je dan daaraan of aan gebruikte plantensoorten ook welke architect actief is geweest”, besluit Zweekhorst.

Info: amazinggardens@hetnet.nl

advertentie
advertentie