Meer geld voor Jeugdwerk

17 juli 2008 om 00:00 Nieuws

DOORN - Met een verdubbeling van het beschikbare budget voor Jeugd- en Jongerenwerk hoopt de gemeente meer activiteiten voor jongeren te realiseren en het verblijf van jongeren in de buitenruimte zo goed mogelijk te laten verlopen.

Met 7 beleidsdoelstellingen wordt het werk vorm gegeven. Hierbij gaat het om een ‘vraaggericht basisaanbod van activiteiten’, jeugd stimuleren om hun ‘vrije tijd zinvol in te vullen’, jongeren moeten elkaar ‘veilig en aangenaam op straat ontmoeten’. Het contact met de jongeren leidt volgens de nota tot ‘vroegtijdige signalering van risico’s en problemen’, daarnaast wordt de ontpooiing bevorderd via ‘voorlichtings- en vormingsactiviteiten’. De gemeente vindt het voorts belangrijk dat er afstemming komt tussen het aanbod van buitenschoolse activiteiten voor kinderen tot en ouder dan 12 jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks €20.000,- vrijgemaakt voor jongerenactiviteiten buiten het gesubsidieerde jeugd- en jongerenwerk.

Hiermee zijn beleidsdoelstellingen in deze beleidsnotitie in overeenstemming met de doelen die geformuleerd zijn in de kadernota Jeugd.

De toonzetting van de beleidsnota zou volgens raadsleden te negatief zijn. ,,Een eenzijdige focus op overlast en problemen”, aldus de PvdA. Ook voor de SP geldt: ,,overlast of het gevoel van onveiligheid moet niet onderschat worden, maar we moeten ook niet overdrijven, 80% werkt en 20% is soms op straat, hetgeen niet gelijk staat aan overlast.” Volgens Groen Links: ,,moet jeugd leren luisteren en moeten wij het goede voorbeeld geven. Je kunt jongeren niet het stempel probleemjeugd geven, dan gaan ze zich ernaar gedragen.” Wethouder Elisabeth van Oostrum deelt de mening dat de nota een negatief uitgangspunt heeft niet: ,,het is een startpunt om een begin te maken en achterliggende problemen in beeld te krijgen.”

Het CDA benadrukt het belang van ondersteuning van jeugd ouder dan 12 jaar: ,,Er is nu een knak bij 12 jaar. Basisschoolkinderen gaan naar de buitenschoolse opvang. Ook voor de middelbare scholieren moet je doorgaan met dagarrangementen.” Voor de wethouder komt deze problematiek aan de orde als er meer brede scholen gerealiseerd zijn: ,,dan zullen we ons moeten beraden hoe hieraan gehoor kan worden gegeven.” Dit is voor het CDA te laat: ,,De regie moeten we nu al in handen houden.”

advertentie
advertentie