Graffiti, doorn in het oog van bewoner

10 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Daarnaast verbaast Pieters zich over de reactie van de gemeente: ,,Ik krijg een automatisch berichtje als antwoord dat men hoopt binnen 14 weken mijn klacht in behandeling te kunnen nemen, 14 weken is meer dan drie maanden!”.

Gemeente doet niets aan verloedering MAARN - Een doorn in het oog van Marc Pieters uit Maarn is de graffiti in de tunneltjes in het centrum: ,,Ben ik de enige die het ziet? Er gaan dagelijks zoveel mensen door die tunneltjes, ook medewerkers van de gemeente. Dat wetende zou het toch niet zo moeten zijn dat je er zelf nog achteraan moet.”

door: Monique José Timmermans

Pieters constateert steeds meer graffiti in de tunneltjes in Maarn en ook op andere plaatsen in de gemeente is sprake van tekeningen en teksten op muren. ,,Als NS-medewerker kom ik dagelijks door de tunneltjes en vanuit mijn werk ben ik adoptant van het station Maarn geweest. Dat hield in dat ik erop lette dat het station er netjes uitzag.”

,,Kapotte ruiten, vernielingen, lampen die niet branden alles kon ik melden en werd ook snel gemaakt. Daar heb ik geleerd dat het snel verwijderen van graffiti ontmoedigt. Het is natuurlijk niet leuk als je veel tijd in een ‘kunstwerk’ stopt en het is binnen een week weg.”

Van kwaad tot erger

,,’Als je niets doet komt er alleen bij, zoals nu in de tunneltjes, je ziet er best grote ‘werkstukken’, daar is iemand wel een tijdje mee bezig. Het totale beeld komt heel willekeurig over, niet gestructureerd. Het heeft ook niets met kunst te maken, zoals je soms wel hebt bij speciale projecten voor straattekening. Hier in de gemeente is het vandalisme dat leidt tot verloedering van de woonomgeving”, volgens Pieters. ,,Vorig jaar stonden er zelfs onheuse teksten te lezen op de wanden, daarover is met een roller verf geschilderd.”

De tunneltjes in Maarn zijn niet de enige plek in de gemeente die geteisterd wordt door graffiti-spuiters. Ook in de andere dorpen speelt het probleem. In Doorn zijn bijvoorbeeld de kasteelmuur en deuren beklad geweest. Deze zijn in opdracht van de Rijksgebouwendienst weer gereinigd.

In een reactie verklaart de communicatiewoordvoerder van de gemeente dat er geen speciaal beleid is als het om graffiti gaat. ,,In de praktijk komt het er op neer dat wij racistische leuzen (of grove schuttingtaal) zo spoedig mogelijk verwijderen, maar alleen als het gaat om gemeentelijke eigendommen. De Eneco (trafohuisjes), de Nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat doen niets aan de graffiti zoals dat bij viaducten in Maarn of in Driebergen voorkomt.”

Geen eigendom

De woordvoerder vervolgt: ,,De tunnels in Maarn zijn van de Nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat. Als er sprake is van kwetsende leuzen dan nemen wij contact met de eigenaar op om muren etc. toch schoon te maken, maar we gaan niet zonder toestemming aan de slag. De middelen waarmee graffiti kan worden verwijderd, afhankelijk waarmee de graffiti is aangebracht, kunnen agressief zijn en mogelijk aanwezige coatings op de wanden beschadigen of aantasten, waarvoor wij als gemeente weer aansprakelijk kunnen worden gesteld.”

advertentie
advertentie