Presentatie lokale canon

3 juli 2008 om 00:00 Nieuws

DOORN - Het geschiedenisonderwijs in Nederland werkt tegenwoordig met een canon. Een richtsnoer van belangrijke personen, teksten, kunstwerken, voorwerpen, verschijnselen en processen die samen laten zien hoe Nederland zich heeft ontwikkeld. De geschiedenis wordt thematisch verwerkt in vijftig vensters, zoals de verbreiding van het christendom, het Nederlands op schrift en overzeese expansie.

Synchroon aan deze landelijke canon krijgt de gemeente Utrechtse Heuvelrug een lokale canon. Historica Annet Werkhoven ontwikkelde deze samen met de historische verenigingen. Eerst is bekeken welke vensters passen bij onze gemeentelijke geschiedenis en vervolgens zijn deze vensters gevuld met lokale verhalen en geschiedenis (bijvoorbeeld de vensters Van Zwerfstenen tot Boeren (prehistorie), Wegen (vervoer op de Heuvelrug) en Kastelen.

De gemeente wil graag dat leerlingen meer leren over (de geschiedenis van) hun eigen dorp, maar ook van de andere dorpen. De gemeente wil daarom graag dat de lokale canon wordt gebruikt in het basisonderwijs. Historica Annet Werkhoven heeft daarom werkopdrachten geschreven zodat leerlingen daadwerkelijk aan de slag kunnen met de lokale canon.

Om te benadrukken dat de gemeente de canon belangrijk vindt, wordt deze op donderdag 10 juli gepresenteerd aan de scholen en wel van 10.00 - 11.00 uur in het cultuurhuis. Alle scholen krijgen dan van de gemeente een aantal exemplaren inclusief werkopdrachten. Kunst Centraal zorgt ervoor dat één van deze werkopdrachten na de zomer in de groepen 7 en 8 wordt behandeld. Er komt ook een centrale bijeenkomst voor docenten, die vervolgens met de werkopdracht aan de slag gaan. Tenslotte presenteren de leerlingen hun resultaten in het najaar, in aansluiting op het festival Verhaal van de Heuvelrug. Tijdens de presentatie op 10 juli zijn ook de uitgeverij en de historische verenigingen aanwezig. Ook is een schoolklas aanwezig.

De lokale canon kan ook door volwassenen worden gelezen. Het boek wordt daartoe in diverse boekhandels binnen de gemeente te koop aangeboden.

advertentie
advertentie