Hoe belangrijk zijn de ratten, de gemeente, het riool en het gemeentehuis van Amerongen?

2 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Ratten

Katri, jij denkt te veel, zei iemand eens. Dat denk ik ook, maar het is zo heerlijk dat ik mag denken in dit land. We hebben ons gemeentebestuur gekozen en dat bestuur is verantwoordelijk voor de ambtenaren, dus wij delen die verantwoordelijkheid, denk ik.

Mijn privératten klommen tot twee jaar geleden bijna dagelijks uit een gat in het riool dat langs ons huis ligt. Boven dat gat hing de regenpijp, die zo afwaterde in het riool. Via de regenpijp glipten ze tussen het dak en de zoldervloer naar binnen. We hebben die constructie verbeterd zodra we dat ontdekten en een sluiproute van ‘onze’ ratten versperd.

Blijkbaar veranderden de ratten van openbare ratten in privératten zodra hun klauwen de regenpijp grepen. Onze buren hebben ook ratten (gehad). Als de ratten (was er maar een ander woord voor die beesten) hier de weg oversteken zijn ze bij het gemeentehuis. Misschien heeft niemand er daar last van. Maar als de gemeente het gebouw gaat verkopen, hoe zit dat dan, ze zullen waarschijnlijk toch moeten melden dat er van die vieze beesten leven en zich vermeerderen. Ik ben bang dat die bijkomstigheid niet goed is voor de waarde van het pand.

Wat kunnen we daaraan doen? Ik denk dat het wel eens voordeliger kan zijn om ambtenaren langs alle huizen in Amerongen te laten gaan, net als voor het innen van de hondenbelasting. De ambtenaren moeten inventariseren hoe en waar de vieze beesten leven en ze moeten de bewoners van de huizen een lokdoos geven plus een uitgebreide instructie.

Het zou ook best kunnen dat de huidige overlast te maken heeft met de restauratie van het Kasteel. Ik weet zeker dat daar veel ratten leefden en dat de verbouwingen tot een grote uittocht van de vieze beesten heeft geleid. Als het weer rustig is op dat terrein gaan ze terug, of hun uitgebreide volk van nakomelingen doet dat. Is het Kasteel openbaar of privéterrein?

Laten we alsjeblieft onderkennen dat alle ratten hier onze gemeenschappelijke zorg verdienen.

Katri Schweitzer

Amerongen

advertentie
advertentie