‘Kampwegkerk van lokaal belang’

26 juni 2008 om 00:00 Nieuws

De eigenaar van de Kampwegkerk, de Protestantse Gemeente Doorn heeft besloten om de kerk te verkopen. In 1909 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van een zogenaamde kruiskerk aan de Kampweg. Het ontwerp was van architect J.C. Wentink uit Utrecht. In 1963 is de kerk gemoderniseerd en uitgebreid. ,,De kerk is vanuit stedenbouwkundig, architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt van lokaal belang. Niet alleen vanwege de bewaarde hoofdvorm uit 1909, ook vanwege de beeldbepalende ligging in het centrum van Doorn en als onderdeel van en als herinnering aan de ontwikkelings- en bewoningsgeschiedenis van Doorn, maar ook als herkenbaar voorbeeld van een sobere, doch zorgvuldig gedetailleerde kerk die typerend is voor de bouwtijd en voor het protestantse geloof. Er moet dus geprobeerd worden om de kerk als markant punt te behouden”, aldus wethouder Robbert Waltmann.

Gesprekken over aankoop stuk Doornse historie DOORN - Na het samengaan van de hervormde kerk en de gereformeerde kerk in de Protestantse Kerk in Nederland is er in eerste instantie voor gekozen om de diensten om de maand afwisselend te houden in de Maartenskerk en in de Kampwegkerk. Inmiddels is besloten om de diensten in de nabije toekomst nog uitsluitend in de Maartenskerk te gaan houden.

door Rob Verbraak

Momenteel zijn onderhandelingen gaande met woningcorporatie Heuvelrug Wonen die de kerk wil kopen. In de plannen van Heuvelrug Wonen zou de kerk terug gebracht worden in zijn oorspronkelijke staat, waarbij op het gedeelte van de nieuwbouw en de tuin een aantal appartementen gerealiseerd worden. Het zou hierbij gaan om de bouw van twee kleinschalige gebouwen met in totaal zes appartementen, waarvan drie huurappartementen in de sociale sector, twee koopappartementen in de sociale sector en een koopappartement in de vrije sector.

Heuvelrug Wonen verlangt wel als tot koop wordt overgegaan van de Gemeente een bijdrage van 150.000 euro in de totale kosten. ,,In de nieuwe situatie wordt Heuvelrug Wonen eigenaar van de kerk, als de gemeenteraad na de zomer akkoord gaat met de gevraagde bijdrage, dan wordt een eis dat de kerk als zodanig behouden blijft en wordt gerestaureerd. Bij het herstel van de achtergevel dient ook het rozetvenster opnieuw herplaatst te worden, dit venster is bij de verbouwing in 1963 verplaatst. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe invulling voor het gebruik van de kerk, maar wat precies is nog onduidelijk”, vervolgt de wethouder.

Met de opbrengst van de verkoop van de kerk zijn de plannen van het bestuur van de Protestantse Kerk in Nederland om de Maartenskerk zowel de buitenruimte als het interieur van binnen op te knappen. ,,Als de gemeenteraad akkoord gaat behouden we de kerk in zijn oorspronkelijke vorm uit 1909. De kerk blijft in zijn oorspronkelijke vorm geheel herkenbaar en beleefbaar. We voorkomen dat de kerk gesloopt wordt en we behouden een stuk historie in het centrum. Ik voel een bepaalde verantwoordelijkheid om de kerk te handhaven voor Doorn”, besluit Waltmann.

advertentie
advertentie