Krijgt Leersum droge voeten?

19 juni 2008 om 00:00 Nieuws

LEERSUM – In de commissie Ruimte van 17 juni is gesproken over de wateroverlast in Leersum bij flinke regenbuien. Harm Middelburg van Copier Adviesbureau geeft een toelichting op de voorzieningen die zijn bureau voor ogen heeft om de problemen op te lossen.

door Monique José Timmermans

Door de toename van zowel de buienintensiteit als het bebouwd gebied kan het rioolstelsel het water niet verwerken. In de afgelopen twee jaar zijn kleine klachten weliswaar opgelost door het plegen van onderhoudsmaatregelen, dit helpt echter niet afdoende. Volgens Middelburg is de oplossing vooral te zoeken in het aanbrengen van poreuze polyethyleenbuizen (kunststof) die veel water kunnen bergen en vervolgens kunnen laten infiltreren in de bodem. Onderzoek heeft uitgewezen dat de infiltratiecapaciteit van de Leersumse bodem heel goed is.

Door al op hogere punten te beginnen met het bergen van het water kan het langs meer gestructureerde wegen worden weggevoerd naar de lagere delen, zodat daar minder water verwerkt hoeft te worden en de steeds grotere waterstroom ook niet voor extra schade zorgt. Onderweg wordt in extra ‘escapes’ voorzien om bij een zeer uitzonderlijke bui de overstortplaatsen bepaald te hebben op punten waar deze de minste schade kunnen berokkenen. Juist het ontbreken van escapes in het huidige systeem veroorzaakt de wateroverlast op de rotonde.

Uitgangspunt is dat na aanpassing van het systeem buien van circa 30 mm per uur zonder problemen worden opgevangen. Overlast van hevigere buien mag geen schade veroorzaken bij inwoners of ondernemers.

Los van de beslissing of ingestemd kan worden met een infiltratievoorziening staat de besteding van het rioolrecht. Volgens de VVD’er Van der Zee is het onterecht dat burgers via die heffing betalen voor voorzieningen aangelegd in 2004 die volgens hem niet functioneren. Volgens Wethouder Salveda is de situatie nadien wel degelijk verbeterd, maar hij zegt toe dat het college zal nadenken over de doorbelasting aan de burger.

Uiteindelijk stemt de commissie Ruimte – waarvan niemand volgens Onno de Jong echt verstand heeft van de technische materie – in met het voorstel 3,8 mln voor verbetering aan het rioolstelsel te besteden.

advertentie
advertentie