Cultuurhuis-podium

19 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Nog geen 10 regels had het College van B&W nodig om in de Kadernota, die op 12 juni in de raadscommissies werd behandeld, de programmering van het Cultuurhuis-podium voor 2009 en verderop om zeep te helpen. Na de toegekende subsidie voor 2008 voor een bedrag van Euro 47.000 zou, zo schreef het College, voor 2009 nog een eenmalig bedrag van Euro 15.000 beschikbaar moeten komen en voor de daarop volgende jaren Euro 0 (nul).

De Stichting Cultuurhuis Doorn ( verantwoordelijk voor de coördinatie en programmering van het Cultuurhuis) moest er al in 2008 voor zorgen dat ( buiten de entreeprijzen voor de voorstellingen) er voor Euro 25.000 aan eigen inkomsten werd gegenereerd. Met hangen en wurgen is dat nog net haalbaar. In 2009 wordt dat bedrag nu Euro 57.000 en vervolgens Euro 72.000. Geen probleem, zo stelt het College, er bestaat ook nog zoiets als sponsoring.

Het College heeft het niet nodig gevonden ook maar 1 x te overleggen met de direct betrokkenen over de haalbaarheid van haar stellingen en heeft kennelijk geen enkele kennis in huis over het financiele management van culturele instellingen. Een voorbeeld: een kaartje voor het Concertgebouw of de Stopera kost pak-weg Euro 70. Daar leggen Rijk en Gemeente nog eens Euro 140 bij. Zouden ze dat niet doen dan gaat het feest niet door. Elke (sociaal) culturele activiteit vraagt om structurele financiele bijdragen van de overheid. Cultuur krijg je niet cadeau, mevrouw, mijne heren!

En natuurlijk is er sponsoring, ook in Doorn! Tot nu toe hebben in 2008 2 lokale fondsen voor maar liefst Euro 30.000 gefinancierd voor de aanschaf van een podium, piano, reserveringsysteem en PR-materiaal en loopt er een aanvraag bij een 3e fonds voor Euro 20.000 voor de aanschaf van licht- en geluidsapparatuur. Dat zijn de zaken waarvoor je sponsors zoekt. Geen enkele bedrijf, organisatie of fonds subsidieert structureel de benodigde infrastructuur in de personele sfeer. Dat is n.l. de taak van de overheid en daarvoor was nu precies die gemeentelijke subsidie nodig.

In het eerste seizoen heeft het Cultuurhuis een perfecte start gemaakt. Een 15-tal voorstellingen/activiteiten trokken enkele duizenden bezoekers. De recensies waren van de bovenste plank. Gemeentebestuurders verkondigden wijd en zijd met trots dat belangrijke namen in het muziekcircuit in Doorn optraden. Die trots smelt als sneeuw voor de zon, als de beurs getrokken moet worden. We produceren ambitieuze cultuurnota´s, maar zijn niet thuis als er afgerekend moet worden.

Een verlaging van de subsidie van 47 naar 15 duizend Euro komt neer op het de nek omdraaien van de programmering van het Cultuurhuis. Met dank aan al die vrijwilligers die zich de afgelopen 18 maanden de benen uit het lijf hebben gelopen om met minimale middelen in onze gemeente op cultureel gebied iets neer te zetten dat wat om de hakken had. Een gemeente van 50.000 inwoners, die niet bereid is om minder dan 1 Euro per inwoner beschikbaar te stellen. Een gemeente zonder bioscoop, zonder een behoorlijk podium, zonder enige culturele voorziening buiten het circuit van de klassieke muziek.

Een van de argumenten die nu wordt gebruikt is: ja, maar straks willen ze in elk van de 7 dorpen een eigen podium/theaterzaal. En om straks in Driebergen of Amerongen opnieuw een poging te wagen gooien we het bestaande , de met groot succes in Doorn van start gegane podium maar in de vuilnisbak? Wat een verspilling van geld, energie en tijd. Wat een schoffering van al die vrijwilligers die zich om niet uit de naad hebben gewerkt.

Er is nog 1 mogelijkheid het dreigende tij te keren. Op donderdag 3 juli moet de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug een besluit over de inhoud van de Kadernota nemen. Dat is dus de avond waarop moet blijken of de keizer in z´n nakie staat of niet.

Elke fractie, of ze nu van de oppositie zijn of tot de collegepartijen horen, moet dan met het water voor de dokter: doet deze gemeente van 50.000 inwoners nu ook in de praktijk aan cultuurpolitiek of waren het allemaal loze woorden –die teksten in de verkiezingsprogramma´s, cultuurnotas´s en wat dies meer zij?! Zijn we een gemeente van ondernemers of van kruideniers?

Een persoonlijke opmerking tot slot:

Het College van B&W vroeg mij eind 2006 om voorzitter te worden van het samenwerkingsverband Cultuurhuis met de opdracht om, nu het pand er stond, ook de inhoud

van het Cultuurhuis mede vorm te geven. Met het eerste seizoen werd daarvoor een stevige basis gelegd. Een goed moment dus om het roer over te dragen. Een nieuw bestuur van (inmiddels de) Stichting Cultuurhuis Doorn werd gevormd, een professionele programma-coordinator werd in dienst genomen, de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen ( september 08 – mei 09) lopen op volle toeren en dan verschijnt er een kadernota van het College die de continuiteit abrupt afsnijdt. Ik noem dat onbehoorlijk bestuur.

Henk Branderhorst

Doorn

Reactie:

In een reactie laat wethouder Elisabeth van Oostrum weten dat het bedrag van 47.000 euro alleen voor de opstart is geweest en niet structureel. Komend najaar is het cultuurbeleid gereed, dan kan een politieke afweging gemaakt worden. Dan kan de vraag gesteld worden of er in elk cultuurhuis binnen de gemeente een volwaardig programma moet komen. De 15.000 euro voor volgend jaar kan dan ook veranderen, afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden door de raad. Het standpunt van het college en het bedrag van 15.000 euro voor volgend jaar zijn volgens de wethouder al langere tijd bekend bij de programmaraad van het Cultuurhuis.

advertentie
advertentie