Iedereen verwacht brandweer bij nood

19 juni 2008 om 00:00 Nieuws

,,Vroeger woonden en werkten veel mensen in dezelfde gemeente, nu is dat niet meer zo. Met de campagne hopen we juist ook mensen te werven die in hun woonplaats lid zijn van de vrijwillige brandweer. In de plaats waar zij werken kunnen ze dan ingezet worden voor dat brandweerkorps.”, vervolgt de burgemeester: ,,Zo kunnen we elkaar over een weer helpen om ook overdag voldoende brandweerlieden beschikbaar te hebben. Dat het werk dan even blijft liggen is jammer, als bedrijf heb je ook een stuk verantwoordelijkheid: maatschappelijk ondernemen.”

Brandweer in dienst heeft alleen voordelen HEUVELRUG - Als laatste in de serie brandweerinterviews komen burgemeester en ondernemers aan het woord. Burgemeester Frits Naafs: ,,Iedere inwoner en ieder bedrijf verwacht dat de brandweer bij nood snel voor de deur staat, zoals recent bij SBI. Daar is erger voorkomen en heb ik zelf gezien met welke deskundigheid de brandweer te werk ging.”

door Monique José Timmermans

Werkgevers aan het woord

Truus Omta, directeur van TMO in Doorn, bestrijdt dat het werk blijft liggen: ,,Wij hebben brandweermannen in dienst en ik maak nooit mee dat er werk blijft liggen. Dat past niet bij de mentaliteit die brandweerlieden hebben. Het zijn echte teamworkers, zonder 9-tot-5 mentaliteit, die aanpakken en multi-inzetbaar zijn. Het is absoluut een toegevoegde waarde voor onze organisatie. Bovendien - en dat beamen de andere werkgevers ook - hebben wij gelijk een goed opgeleide bedrijfshulpverlener in huis. We stellen het pand en het terrein vaak beschikbaar voor oefeningen. De brandweerlieden kennen de situatie door en door bij licht en donker, een enorm voordeel.”

Recent zijn de alarmbellen bij SBI afgegaan. ,,Ik werd ‘s avonds gebeld dat er brand was.”, vertelt Ralph Klaare, general manager Hotel/Conferentiecentrum Zonheuvel (SBI): ,,Je schrikt zo vreselijk, allereerst denk je niet het hotel daar zijn veel mensen, of het kasteel dat is vast niet te redden. De brand was ‘gelukkig’ in de niet-bewoonde woning, daar lagen wel alle personeelsdossiers. Het is onvoorstelbaar hoe snel de brandweer organiseert en improviseert in een halve minuut overleg, ik was vol bewondering. De spanning, het fanatisme, de kick toen het gelukt was de dossierkasten te behouden en dan de zorg van de brandweerlieden voor elkaar.”

Bij Zonheuvel zijn geen brandweerlieden in dienst, maar manager Klaare zou het toejuichen: ,,een kok of receptiemedewerker kan niet zomaar weglopen, maar bij de technische dienst zou het fantastisch zijn als er een brandweerman zou rondlopen. Die kan mensen in veiligheid brengen en het pand redden. Het leeft enorm, ook bij ons zijn oefeningen op het terrein. Het beseft groeit dat al die vergunningen ook niet voor niets zijn.”

De instelling ‘als er iemand brand heeft, moet er snel gehandeld worden, daar moet alles voor wijken’, is uitgangspunt bij hoveniersbedrijf Ploeg in Driebergen waar van de zeven personeelsleden er drie bij de brandweer zijn. ,,Dat is geen enkel probleem, wij werken voor 80%in Driebergen en overdag zijn de mensen meestal met een uur weer terug.”, stelt Reijer Ploeg direct.

Burgemeester Naafs besluit: ,,We vinden het allemaal maar gewoon, mensen realiseren zich nauwelijks waar de inzet en betrokkenheid vandaan komen. De wereld is complexer geworden, maar veiligheid maak je samen. Daarom is het belangrijk dat werkgevers hun medewerkers faciliteren om bij de brandweer te gaan.”

Inmiddels hebben bij 4 van de 6 brandweerposten in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug al 20 mensen zich aangemeld die bij de brandweer willen. En dat terwijl de campagne nog niet helemaal is afgelopen.

advertentie
advertentie